Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

UNBR. Informare ref. propunerea legislativă privind modificarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat în sensul introducerii votului electronic. UPDATE: Camera Deputaților a adoptat proiectul
11.06.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 10 iunie 2020, Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat (PL-x nr. 289/2020).

Rezultatele votului: pentru=294, contra=2, abțineri=1).

Robert Cazanciuc: „Vești bune pentru avocați!

Astăzi am semnat pentru trimiterea la promulgare un proiect de lege care stabilește că adunările generale ale barourilor se vor putea desfășura și online, votul urmând a se face electronic. Proiectul de lege a fost aprobat ieri de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională.

Avocații vor scuti timp prețios, pe care îl pot dedica dosarelor pe are le au în lucru, nemaifiind necesară prezența lor în anumite locații. De asemenea, vor fi limitate considerabil activitățile organizatorice, care consumă bani și timp.

În egală măsură, sunt bucuros de adoptarea acestei prevederi legislative și de faptul că politicieni de la diferite partide au putut fi de acord asupra unui subiect comun, identificând soluția cea mai potrivită.

Am co-inițiat acest proiect de lege la propunerea colegilor senatori avocați Daniel Fenechiu și George Edward Dîrcă. Mă aștept la același tip de colaborare pe cât mai multe subiecte de interes național!„

***

Miercuri, 29 aprilie 2020, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității următoarea informare cu referire la propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat:

Pandemia generată de noul coronavirus SARS-COV2 a impus o serie de restricții care au o puternică influenţă asupra activităţii şi funcţionării organelor deliberative. Restricțiile cu privire la ţinerea adunărilor afectează posibilitatea majorității structurilor deliberative, formate din sute sau mii de oameni, de a-și îndeplinii atribuțiunile specifice. În această categorie se găsesc adunările generale ale avocaților din barourile din România, care în lipsa reglementării unei forme în care să poată adopta deciziile care incumbă din perspectivă legală, sunt în imposibilitate de a îşi îndeplini atribuţiile, întrucât posibilitatea ședințelor cu participare fizică – prevăzute în Legea nr. 51/1995, nu sunt astăzi posibile şi, dacă ascultăm previziunile, este posibil ca situaţia să mai dureze.

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii 51/1995 vizează introducerea posibilității votului electronic ca alternativă la sistemul votului clasic.

Forma initiatori:

Articol unic. – Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 440 din 24 mai 2018, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. După articolul 54, se introduce un nou articol, articolul 541, cu următorul cuprins:

Art. 541 (1) Atât în cazul Adunării generale ordinare sau extraordinare, cât şi în cazul Adunării generale de alegere a organelor de conducere a Baroului, Consiliul Baroului poate hotărî ca votul să se desfăşoare prin mijloace electronice.
(2) În situația prevăzută la alin 1, cvorumul va fi stabilit în raport de numărul total al membrilor Baroului care şi-au exprimat opțiunea de vot, cu respectarea, după caz a dispoziţiilor art. 53 alin. (1) şi (4), respectiv a art. 54 alin. (21).
(3) Consiliul Baroului va face public, pe site-ul Baroului, cu cel puțin 30 de zile înaintea datei Adunării generale în care va fi utilizată procedura de vot electronic, regulamentul de utilizare a votului electronic, care va conţine garanţii cu privire la securitatea şi corectitudinea procesului de vot şi de respectare a secretului votului în cazul Adunării Generale de alegere a organelor de conducere.

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat a fost înregistrată pentru dezbaterea în Senat, ca primă Cameră sesizată, în data de 27 aprilie 2020. 

Inițiatori sunt senatorii: Iancu Caracota, Robert-Marius Cazanciuc, George-Edward Dircă, Cătălin-Daniel Fenechiu, Alina-Ştefania Gorghiu, Mario-Ovidiu Oprea, Radu-Cosmin Preda.

:: Adresa de înaintare
:: Expunere de motive
:: Forma inițiatorilor

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti