Secţiuni » Arii de practică » Business » Construcţii
Construcţii
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Construcții RNSJ SELECTED Studii

PUZ-ul nu mai este necesar pentru dezvoltarea de proiecte regenerabile

11 ianuarie 2023 | Mihaela NYERGES, Diana DULAMĂ
Mihaela Nyerges

Mihaela Nyerges

Diana-Alexandra Dulamă

Diana-Alexandra Dulamă

Începutul de an se anunță foarte bun pentru sectorul energiei regenerabile din România. Mult așteptata intervenție legislativă a fost promulgată: PUZ-ul nu mai este necesar pentru dezvoltarea de proiecte de producere a energiei regenerabile.

La momentul la care Legea fondului funciar nr. 18/1991 a fost modificată vara trecută pentru a permite dezvoltarea de proiecte regenerabile pe terenurile situate în extravilan (care nu depășesc 50 ha per obiectiv de investiție și au clasa de fertilitate III, IV și V), întreaga industrie se aștepta ca planul urbanistic zonal (PUZ) să nu mai fie necesar pentru astfel de proiecte. Aprobarea PUZ-ului este una dintre cele mai îndelungate etape ale procesului de autorizare. Cu toate acestea, în ciuda practicii neunitare a autorităților locale, interpretarea generală a fost că PUZ-ul continuă să fie obligatoriu dacă proiectul nu se încadrează în parametrii specificați prin planul urbanistic general (PUG). O astfel de interpretare se baza pe faptul că, deși cerința PUZ-ului nu era prevăzută expres în Legea 18/1991, PUZ-ul continua să fie necesar pentru emiterea autorizației de construire conform legislației generale în materia construcțiilor și urbanismului.

Cu toate acestea, ca urmare a unei legi noii legi care tocmai ce a fost promulgată de președintele României (și urmează să fie publicată în curând în Monitorul Oficial), Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcții nr. 50/1991 (Legea Construcțiilor) a fost modificată în sensul că autorizațiile de construire se emit fără elaborarea, avizarea și aprobarea în prealabil a unei documentații de urbanism pentru proiectele regenerabile care îndeplinesc limitările de mai sus cu privire la dimensiunea și clasa de fertilitate a terenului. Prin urmare, pentru astfel de proiecte, singurele cerințe de autorizare sunt, de principiu: (i) obținerea deciziei de scoatere a terenului din circuitul agricol (de la direcția locală pentru agricultură competentă, cu avizul prealabil al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale) și (ii) autorizația de construire.

Această modificare reprezintă un progres important și poate reduce durata procesului de dezvoltare a proiectelor regenerabile cu până la 9 luni.

Din păcate însă, prin această intervenție, legiuitorul nu a modificat și alte prevederi ale Legii Construcțiilor și Legii Urbanismului nr. 350/2001 care impun modificarea documentației de urbanism existente ori de câte ori proiectul avut în vedere nu este conform cu prevederile acesteia. Sperăm că această necorelare legislativă să nu conducă la interpretări contradictorii în practică și că va fi remediată în scurt timp de către legiuitor. Totodată, rămâne de văzut ce abordare vor avea autoritățile locale privind certificatele de urbanism deja emise (și care prevăd necesitatea PUZ-ului pentru obținerea autorizației de construire).

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Din această perspectivă, este dezirabilă o atenție mai mare a modului în care se implementază anumite soluții legislative, astfel încât să se analizeze impactul asupra întregului cadru legislativ existent și să se modifice corespunzător toate prevederile contrare din acte normative conexe.

Rămâne nerezolvată și problema dezvoltării proiectelor regenerabile pe terenuri agricole situate în extravilan care depășesc 50 ha sau au clasa de fertilitate I și II. Pentru astfel de proiecte, PUZ-ul continuă să fie obligatoriu (atât pentru introducerea terenului în intravilan, cât și pentru stabilirea funcțiunii și parametrilor urbanistici compatibili) însă procesul de aprobare al acestuia este încă blocat la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care refuză să emită avizul privind clasa de calitate a terenului (aviz obligatoriu pentru introducerea terenurilor în intravilan).

Mihaela Nyerges, Partner Nyerges & Partners
Diana Dulamă, Junior Associate Nyerges & Partners

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale