Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Life Opinii SELECTED

Planul B al avocatului

19 decembrie 2022 | Igor LĂCĂTUŞ
Igor Lăcătuș

Igor Lăcătuș

Planul B al avocatului

La prezentarea inițială a cazului de către client, prezența gândirii, adesea instinctuală, de tip nu există sau nu se poate, poate fi o piedică serioasă în activitatea profesională, precum este și în viață. Sigur că, de multe ori se întâmplă să fie adevărată evidența situațiilor când nu se poate, și nu poate fi negată de un avocat onest. Doar că expresia – speranța moare ultima – își găsește aplicare și în practica profesională sau ar trebui, acolo unde nu dăinuie. Se spune că nu există decât planul A, atunci când avocatul abordează speța în scris. Însă practica demonstrează contrariu, prin existența planului B.

În speța clientului, Planul B al avocatului ar trebui să fie de fapt planul A. Deși observăm de multe ori că, de pildă, acțiunile în justiție au un capăt de cerere principal, dar și unul subsidiar, tocmai că se mizează și pe planul B, pentru șanse mai mari, pentru a se obține o soluție pozitivă în cauză. O facem și noi, rar ce-i drept, pentru situațiile ce conțin o complexitate juridică aparte.

Dacă, totuși, stăruim în abordarea de tip subsidiar, nu vom reuși să performăm așa cum ne dorim și lăsăm loc de incertitudine profesională interioară, însă și umană. Sigur că, revine judecătorului să judece cauza, atributul său exclusiv, să stabilească o „încadrare” și să pronunțe un verdict asupra raporturilor juridice, însă rolul nostru principal este să limpezim apele, și așa tulburi, ori nu să le tulburăm în cunoștință de cauză și cu înverșunare uneori.

O cu totul alta este situația, atunci când se realizează asistența și reprezentarea în proces (cercetarea judecătorească, dezbaterile), unde trebuie să existe nu doar planul B, dar și C ș.a.m.d. O neadaptare la evoluția cazului (privit ca un organism viu, în dezvoltare) și o stăruire în planul inițial, nu ar însemna poate cea mai potrivită metodă de lucru și de îndeplinire a îndatoririlor profesionale. Ceea ce a fost scris, de exemplu, nu semnifică în mod automat că trebuie și susținut cu ocazia pledoariei finale, din contra, trebuie să existe o perpetuă adaptare la situația concretă a cazului, ținând cont de o serie de motive și împrejurări, atât de natură obiectivă (care rezultă din probe, din fapte etc.), cât și subiectivă (atitudinea părților, personalitatea judecătorului etc.).

Dacă la începutul conflictului judiciar, sesizat printr-o cerere de chemare în judecată, întâlnitul plan B al avocatului ar trebui să fie reprezentat de planul A, în cursul procesului situația se schimbă radical de multe ori și este nevoie de o continuă adaptare și transformare a planului în forma de la început. Acest lucru nu denotă o insecuritate ori incertitudine de gestionare a cazului, ci mai degrabă o sarcină care se desprinde din realitățile cauzei clientului. Avocatul va coordona, atunci când este posibil, cu clientul său orice astfel de tip de transformare a planului, pentru că așa este corect și etic. Poate că avocatul este o conștiință închiriată a clientului, după cum spunea Dostoevsky, însă echilibrul în orice situație este bun și recomandabil de găsit, chiar dacă uneori presupune și un al 7-lea plan. Și chiar dacă bucuria planului (planurilor) poate fi uneori tristețea adversarului.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Avocat Igor Lăcătuș

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale