Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Scurte considerente privind art. 23 alin. 1 din Legea 132/2017
30.04.2020 | Marin Florian IORDACHE

JURIDICE - In Law We Trust
Marin Florian Iordache

Marin Florian Iordache

Unul din textele de lege oportun introduse in actul normativ ce vizeaza asigurarea de raspundere civila auto il constituie reglementarea specificata in dispozitiile art. 23 alin. 1 din Legea nr. 132/2017 care, in forma actuala, permite toate modalitatile de lichidare prin plata a dosarelor de daune ce, in actele normative anterioare respectiv Legea nr. 136/1995 si normele emise de Autoritatea de Supraveghere Financiara in aplicarea acestui act normativ, erau dificil de pus in practica de catre participantii economici la derularea gestionarii si lichidarii unui dosar de daune.

Pornind de la obiectul contractului de asigurare de raspundere civila auto obligatorie, respectiv obligatia asiguratorului ca in cazul producerii unui eveniment risc asigurat sa plateasca o despagubire si de la titularul dreptului la despagubire stipulat legal cu reflectare in modalitatea de lichidare a dosarelor de daune si de aplicare a art. 14 alin. 3 din Legea nr. 132/2017 pe stabilirea cuantumului despagubirii, textul de lege specificat este unul nou in materie care acopera partial disfunctionalitatile anterioare in gestionarea si lichidarea dosarelor de daune.

Reluand ideea, situatia faptica a dosarelor de daune auto este de acordare de despagubiri in proportie majoritara cu cuantificarea despagubirilor pe teza a doua din art. 14 alin. 3 din Legea nr. 132/2017, respectiv pe baza documentelor emise de unitatile reparatoare autorizate. Aceasta intrucat majoritatea persoanelor pagubite prin evenimente rutiere prefera sa procedeze la repararea autovehiculelor in unitati autorizate si, pe baza documentelor emise de catre acestea, sa cuantifice si sa solicite plata despagubirilor raportandu-se la preturile pentru piese si materiale si la tarifele orare de manopera practicate de unitatile de profil.

In principiu lichidarea daunelor, in reglementarile anterioare textului normativ in vigoare ar fi avut doua variante legale prin care asiguratorul avea posibilitatea de a face plata despagubirii cuantificate pe baza documentelor emise de unitatile reparatoare: fie direct catre persoana pagubita, situatie care ar fi generat necesitatea ca aceasta, la randul ei sa faca plata in calitate de client de service catre unitatea reparatoare, sau anterior platii de catre asigurator, sau ulterior acesteia, fie direct unitatii reparatoare. Daca in prima ipoteza este evidenta dificultatea gestionarii patrimoniale, in cea de-a doua ipoteza, in lipsa unei reglementari speciale care sa permita aceasta, s-a recurs la incheierea conventiilor de colaborare intre societatile de asigurare reasigurare si unitatile reparatoare in domeniul constatarii si lichidarii daunelor auto, ca si instrument juridic si fiscal necesar pentru a se putea efectua decontarea directa asigurator/unitate reparatoare, doar pe baza cererii de despagubire formulata de persoana pagubita prin care aceasta solicita plata direct in contul si in favoarea tertului creditor (unitate reparatoare).

In reglementarea actuala, necesitatea existentei unui astfel de document juridico-fiscal a fost eliminata, textul de lege permitand o lichidare mai facila a dosarelor de daune, prin norma specificata reglementandu-se si stingerea prin compensare a creantelor duble nascute din acest raport juridic multiplu: creanta detinuta de unitatea reparatoare asupra beneficiarului lucrarii, pagubit in dosarul de daune, se stinge prin plata directa efectuata de asigurator la cererea si ordinul expres al persoanei prejudiciate, operand astfel o dubla stingere de obligatiilor juridice avand izvoare de drept diferite: raportul de lucrari de service si raportul de lichidare daune derivand din contractul de asigurare.

Deficienta vadita a normei apare in situatia in care asiguratorul nu executa cererea de plata formulata in favoarea unui tert. Textul de lege este lipsit de sanctiune juridica iar impotriva asiguratorului persoana pagubita nu poate exercita decat o actiune in pretentii intrucat este de natura contractului de asigurare si a obiectului acestuia obligatia asiguratorului de a achita o despagubire direct catre persoana pagubita in urma unui eveniment rutier. Se naste astfel intrebarea legitima daca tertul are o actiune proprie impotriva asiguratorului sau doar impotriva persoanei pagubite, nascuta din raportul juridic extraasigurare existent intre tert si persoana pagubita. Din interpretarea actului normativ in integralitatea lui nu rezulta posibilitatea exercitarii unei actiuni directe, fiind un raport juridic conditional si indirect, astfel incat textul de lege poate ramane fara efecte. Apreciez ca nu exista posibilitatea exercitarii unei actiuni pauliene/oblice de catre tertul creditor direct impotriva asiguratorului intemeiata pe dispozitile art. 1560 Cod Civil in conditiile in care debitorul obligational al tertului nu ramane in pasivitate in relatia cu propriul debitor, asiguratorul de raspundere civila auto obligatorie.

Devine astfel necesara o completare a actului normativ, Legea nr. 132/2017, pentru a nu lipsi de eficacitate juridica partiala norma mentionata, prin introducerea dreptului la actiune directa a tertului impotriva asiguratorului de raspundere civila auto obligatorie, in conditiile si sub sanctiunile legale prevazute de legea speciala pentru asiguratorul care nu isi indeplineste obligatiile legale sau le indeplineste in mod defectuos, in vederea respectarii drepturilor derivate din raportul juridic multiplu reglementat si consfintit.

Avocat Marin Florian Iordache


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.