Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Curtea de Apel Bacău. Schimbarea încadrării juridice a faptei din tâlhărie calificată, loviri și alte violențe, în concurs real, în tâlhărie calificată
01.05.2020 | Elena-Onuța FRUNZĂ

JURIDICE - In Law We Trust
Elena-Onuța Frunză

Elena-Onuța Frunză

Curtea de Apel Bacău a apreciat că faptele săvârșite de către unul dintre cei cinci coinculpați (T.P.A.), întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de tâlhărie calificată, prevăzută de art. 233 raportat la art. 234 alin. 1 lit. d (în timpul nopții) din Codul Penal, drept pentru care, îndepărtează dispozițiile primei instanțe, care privesc condamnarea inculpatului și pentru săvârșirea infracțiunii de loviri și alte violențe (art. 193 alin. 2), precum și cele referitoare la reținerea unui concurs real de infracțiuni (art. 38 alin. 1). Prima instanță a reținut că fapta s-a petrecut pe un drum județean, în timpul nopții, în jurul orei 22.00, cei cinci coinculpați lovind persoana vătămată, în mod repetat, cu pumnii și picioarele, astfel, cauzându-i leziuni care au necesitat 7-8 zile de îngrijiri medicale. După acest act, persoana vătămată a fost târâtă, prin strangulare cu un corp semidur (funie, cablu), și aruncată în albia unui pârâu de către inculpatul T.P.A. Ulterior, T.P.A., fără să se fi înțeles cu ceilalți coinculpați, sub exercitarea unor acte de violență asupra persoanei vătămate, i-a sustras acesteia suma de 100 de lei și două telefoane mobile. Drept urmare, prima instanță a reținut în sarcina inculpatului T.P.A. infracțiunile de loviri și alte violențe și tâlhărie calificată în concurs real. Încadrarea juridică a fost justificată de faptul că acțiunile care reprezintă elementul material al celor două infracțiuni, loviri și alte violențe, respectiv tâlhărie calificată, au fost distincte. Ca urmare a cererii de apel prin care a fost sesizată Curtea, hotărârea acesteia a fost în sensul înlăturării dispozițiilor primei instanțe, care privesc și reținerea infracțiunii de loviri și alte violențe (art. 193 alin. 2) în concurs real cu infracțiunea de tâlhărie calificată (art. 233 raportat la art. 234 alin. 1 lit. d). (Decizia penală nr. 225/2020, din 26 februarie 2020, pronunțată de Curtea de Apel Bacău)

Elena-Onuța Frunză
Masterand Facultatea de Drept – Universitatea din București

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.