Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Suportul tehnic ales pentru videoconferințele din arbitraj și instanțele de judecată
01.05.2020 | Mihai IOACHIMESCU-VOINEA

JURIDICE - In Law We Trust
Mihai Ioachimescu-Voinea

Mihai Ioachimescu-Voinea

Utilizarea unor echipamente standard de videoconferință sau a anumitor platforme online nu sunt suficiente în mod normal pentru desfășurarea ședințelor de judecată și a celor de arbitraj. Pentru respectarea principiilor procedurale și a celor de arbitraj, echipamentele folosite trebuie să îndeplinească anumite criterii tehnice.

În primul rând, transmisia trebuie să fie criptată, astfel încât părțile care nu au legătură cu dosarul să nu poată avea acces la ea în ședințele de judecată sau de arbitraj nepublice. În ceea ce privește ședințele de judecată publice, instanțele de judecată pot publica un link pe portalul acestora, care să ofere acces la transmisia live a ședinței de judecată. Similar cu Decizia 4546/2016 unde ÎCCJ a statuat că platforma Facebook este un spațiu public, accesul publicului la un spațiu virtual care să transmită desfășurarea ședinței de judecată este de natură să asigure publicitatea ședinței de judecată.

Pentru asigurarea principiilor contradictorialității, a dreptului la apărare și al oralității, conexiunea la internet trebuie dintre locația unde sunt prezenți judecătorii și cea în care sunt prezenți avocații trebuie să fie bună și continuă. În ceea ce privește arbitrajul, Protocolul de la Seul în ceea ce privește Videconferința în Arbitrajul Internațional[1] prevede un prag minim de 256 kbs/secc, 30 cadre/sec și o rezoluție HD. Instanțele de judecată nu au adoptat până la acest moment în cadrul Regulamentelor similare prevederi similare, însă acestea s-ar putea inspira din arbitraj. Totodată sălile ar trebui dotate cu camere video, microfoane, sistem audio, imprimante, scanere și televizoare. Aceste dispozitive sunt de natură să asigure faptul că dezbaterile din ședință se aud și se văd, iar principiul contradictorialității și al dreptului la apărare este îndeplinit.

Întrucât folosirea unor echipamente tehnice poate conduce la apariția unor defecțiuni, este de recomandat că instituțiile de arbitraj și instanțele de judecată să poată avea acces la un tehnician cu cunoștințe adecvate în IT și telecomunicații, care să intervină atunci când este necesar. Totodată este recomandabil ca instanțele de judecată și instituțiile de arbitraj să aiba componente de back-up și sisteme alternative de transmitere a informației, precum teleconferința, care să poată fi folosite în cazul unei defecțiuni.

In ceea ce privește arbitrajul internațional, părțile pot recurge la Protocolul de la Seul în ceea ce privește Videconferința în Arbitrajul Internațional pentru a se asigura că principiile arbitrajului sunt respectate și în cazul în care acesta se desfășoară în formă virtuală. În ceea ce privește instanțele de judecată, Statul Român are obligația de a asigura faptul că principiile procedurale sunt respectate și în cazul în care ședința este desfășurată online. Dacă Statul Românn nu își îndeplinește această obligație, hotărârea pronunțată va putea fi atacată iar Statul Român va fi pasibil de răspundere pentru producerea prejudiciilor.


[1] Available here.


Avocat Mihai Ioachimescu-Voinea

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Activitatea de judecată online la Instanță și la Arbitraj”ediția 356, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.