Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Tribunalul Bacău. Omorâtă în propria casă


19 decembrie 2022 | Ștefania-Elena VASILE

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Creepy cases, Drept penal, Next, SELECTED
Ștefania-Elena Vasile

Ștefania-Elena Vasile

În fapt, inculpatul s-a deplasat la locuința victimei și după ce s-a asigurat că nu este observat de vecini, a forțat fereastra de la baia imobilului, după care a pătruns în locuința acesteia. În momentul în care inculpatul a intrat în locuință, a spart o cană din sticlă, iar victima, care se afla la domiciliu, l-a surprins și a început să strige ,,hoțul, hoțul!” pentru a-și alerta vecinii. Inculpatul a început să-i aplice acesteia o multitudine de lovituri cu un briceag, în mai multe zone ale corpului, a lovit-o cu mașina de tocat carne în zona capului, iar în cele din urmă, întrucât victima nu se liniștea, inculpatul a înjunghiat-o în zona gâtului cu o toporișcă. După ce a ucis-o pe victimă, inculpatul a căutat prin încăperile imobilului sume de bani și bunuri și pentru a nu fi observat de vecini, a acoperit fereastra de la dormitorul victimei cu o pătură. Însă, fiind murdar de sânge, inculpatul s-a spălat în cada din baie, s-a schimbat cu alte haine găsite în locuință, iar articolele sale vestimentare le-a pus într-o sacoșă din plastic, pe care avea intenția de a o lua la plecare, însă le-a uitat în sufrageria imobilului.

În drept, faptele inculpatului întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de omor calificat și tâlhărie calificată. La individualizarea pedepsei, instanța va avea în vedere pericolul social concret al faptei săvârșite, limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru această infracțiune, datele ce caracterizează persoana inculpatului și împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală. Instanța constată că fapta inculpatului prezintă un pericol social concret ridicat pentru valorile ocrotite, anume posesia bunurilor mobile și integritatea corporală/viața persoanei, dat fiind că inculpatul a acționat într-un mod feroce, prin violență fizică excesivă, în vederea sustragerii de bunuri de la victimă.

Pedeapsa aplicată: Inculpatul este condamnat la 24 de ani și 6 luni de închisoare, o pedeapsă complementară a interzicerii pe o perioadă de 3 ani a drepturilor prevăzute de articolul 66 alineatul (1) litera a), b), la plata sumei de 5.000 de euro, despăgubiri materiale, suma de câte 40.000 de lei, reprezentând despăgubiri morale și la plata către stat a sumei de 2500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate în cauză.

Decizia penală nr. 166 din 2017, Tribunalul Bacău, disponibilă aici.

Ștefania-Elena Vasile
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică