Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Cătălin Predoiu: Trebuie să ne asigurăm că internetul nu va deveni un loc de joacă pentru infractori cibernetici în contextul pandemiei
01.05.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Cyberlaw, Drept penal, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 30 aprilie 2020, Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției, a participat la webinar-ul „Infracțiuni contra proprietății intelectuale și criminalitatea cibernetică în timpul Pandemiei Covid-19”, potrivit unui comunicat.

Într-o colaborare internațională de proporții, participanții au făcut un schimb de experiență în ceea ce privește combaterea eficientă a infracțiunilor contra proprietății intelectuale și criminalitatea cibernetică, mai ales în aceste momente în care pandemia COVID-19 a făcut ca o bună parte din comunicarea publică sau privată să se mute pe internet. Au fost prezentate diferite tipologii de infracțiuni și modul de a le combate.

Cătălin Predoiu: „Așa cum am menționat cu alte ocazii anterioare, inclusiv recent, cooperarea dintre Ministerul Justiției și Ambasada SUA la București este o piatră de temelie în strategia noastră de acțiune împotriva criminalității interne și internaționale.Această strategie este în acord cu Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. De asemenea, vreau să transmit recunoștința mea personală Ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, pentru sprijinul acordat eforturilor noastre de îmbunătățire a aplicării legii, a cooperării judiciare internaționale și a statului de drept în țara noastră și la nivel internațional.

Colaborarea cu Statele Unite ale Americii în problemele referitoare la cooperarea internațională în materie penală se dezvoltă sub auspicii excelente. Există un volum de muncă semnificativ atât în privința extrădării și a asistenței juridice reciproce, cât și a altor tipuri de cooperare, precum transferul persoanelor condamnate. În toate aceste domenii, autoritățile române și americane lucrează zilnic umăr la umăr și folosesc pe deplin mijloacele de comunicare accelerate. Rezultatele sunt tangibile și dovedesc încă o dată valoarea Parteneriatului srategic cu SUA, inclusiv în zona justiției.

Ne confruntăm cu cea mai dificilă perioadă de după cel de-al Doilea Război Mondial; trebuie să luptăm cu un inamic invizibil, un virus care a infectat și ucis atât de mulți oameni în întreaga lume. Întreaga noastră viață s-a schimbat și continuă să se schimbe, provocându-ne să ne adaptăm la noi realități, dintre care unele includ, din păcate, noi tendințe în comportamentele infracționale.

Internetul creează un potențial enorm de dezvoltare în toate domeniile, am aflat acest lucru cu mulți ani în urmă. Cu atât mai mult în aceste zile, când distanțarea fizică nu înseamnă distanțare socială ci, dimpotrivă, internetul este una dintre soluțiile noastre de a comunica.

Pe de altă parte, această facilitate a venit cu un cost: natura globală a rețelei și complexitatea sa uriașă constituie provocări pentru aplicarea legii pretutindeni în lume.

Este timpul să fim în alertă și să ne asigurăm că internetul nu va deveni un loc de joacă pentru infractori cibernetici și hackeri, care încearcă să beneficieze de nevoia noastră sporită de a utiliza internetul în contextul pandemiei. În urmă cu câteva zile, în România a existat un avertisment public despre un virus „virtual” care preia controlul aplicațiilor de internet banking. Este evident că trebuie să cooperăm și să schimbăm informații despre astfel de atacuri.

De asemenea, trebuie să protejăm rețeaua de asistență medicală, medicii și facilitățile noastre sanitare. Acesta nu este un exercițiu ipotetic, ținând cont de faptul că la începutul lunii aprilie, Interpol a lansat un avertisment potrivit căruia atacatorii cibernetici vizează instituțiile medicale critice cu atacuri de ransomware.

Trebuie să facem tot posibilul pentru a proteja sectoarele noastre cele mai vulnerabile – medicale, energetice, bancare – și toate celelalte care ar putea fi considerate critice. Infractorii nu iau pauze și încearcă să beneficieze de această situație regretabilă.

Eforturile noastre combinate trebuie să contracareze acțiunile lor și să ne ajute să câștigăm nu numai lupta împotriva COVID, ci și împotriva atacurilor informatice care încearcă să obțină un câștig ilicit în timpul situațiilor de urgență.

Agențiile de aplicare a legii, polițiștii și procurorii trebuie să se specializeze și să se concentreze asupra infracțiunilor contra proprietății intelectuale. Acest tip de criminalitate este răspândit în întreaga lume și a devenit sistemică. Există actori statali, nu doar privați, care adăpostesc, favorizează și săvârșesc un astfel de tip de criminalitate. Infracțiunile contra proprietății intelectuale sunt un atac direct asupra modului nostru de viață și al modului de liberalizare socială și economică. Democrațiile și economiile de piață se bazează pe inovație și creativitate liberă. Infracțiunile contra proprietatății intelectuale vizează de fapt acești piloni ai lumii noastre libere și democratice.

Trebuie să-i oprim pe toți cei care subminează acest lucru prin infracțiuni contra proprietății intelectuale.

Din acest motiv, cred că evenimentul nostru reprezintă o excelentă evaluare a dialogului continuu și important între state și instituțiile europene sau internaționale, în efortul nostru comun de a combate crimele comise în contextul pandemiei.

Procurorii noștri de specialitate și polițiștii sunt aici pentru a discuta despre experiențele lor trecute (și am văzut realizări importante anul trecut la nivelul parchetelor, atât la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și la nivelul Direcției de Investigare a Criminalității Organizate și a Terorismului). Și ce este cel mai important, ei pot avea șansa de a împărtăși și provocările actuale.

Un alt pas esențial este conștientizarea. Aici, Ministerul Justiției joacă un rol important. De-a lungul anilor, magistrații au fost implicați în diferite activități legate de educația civică și judiciară. Mai recent, și în contextul pandemiei, Ministerul Justiției a publicat pe site-ul său web, la sfârșitul lunii martie, un document informativ pentru public cu privire la pedepsele și sancțiunile penale aplicabile în cazul comiterii de infracțiuni în timpul stării de urgență. De asemenea, infractorii trebuie să știe că responsabilitatea lor penală va fi și mai grea, deoarece săvârșirea unei infracțiuni în timp ce profită de o stare de urgență este o circumstanță agravantă în legislația penală română.

Nu în ultimul rând, aș dori să subliniez că utilizarea tehnologiilor vine concomitent cu responsabilitatea față de respectarea drepturilor omului și a vieții private. Văd eforturile agențiilor de aplicare a legii de a lupta împotriva criminalității informatice ca fiind parte din acest efort de a ne proteja drepturile și intimitatea.

Profit de această ocazie pentru a solicita încă o dată tuturor procurorilor români să acorde cea mai mare atenție și să cerceteze cu eficiență și profesionalism crima organizată, infracțiunile contra proprietății intelectuale și a infracțiunilor cibernetice. Mă bazez și pe sprijinul autorităților americane și pe toate instituțiile europene sau internaționale prezente la acest webinar și sunt încrezător că vom reuși împreună.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti