
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în cazul răspunderii civile delictuale, prejudiciul se repară integral şi cuprinde prevederea suferită, dar şi cheltuielile făcute pentru evitarea sau limitarea sa, conform art. 1385 C. civ. În speță, instanța supremă a constatat că argumentul instanței de fond – care la soluționarea în sensul respingerii capătului de cerere privind acordarea daunelor materiale (3.494 RON, reprezentând c/valoarea bonurilor fiscale pentru carburant şi c/valoarea Facturii nr. x/04.06.2015 privind serviciile medicale de îngrijire de care a avut nevoie reclamanta) a aplicat art. 50 lit. e) din Norma ASF nr. 23/2014 (la stabilirea despăgubirii se iau în considerare „cheltuielile cu îngrijiri pe perioada incapacităţii de muncă, dacă prin certificatul medical se recomandă acest lucru”) – nu este cel corect, întrucât Norma ASF nr. 23/2014 reprezintă o normă internă ce contravine dispoziţiilor C. civ. ce reglementează repararea prejudiciului (art. 1385 şi 1387). În plus, faptul că certificatul medical nu recomandă acordarea cheltuielilor legate de serviciile de îngrijire nu este un motiv de neacordare, întrucât dispoziţiile legale incidente nu conţin obligativitatea ca un astfel de certificat să prevadă astfel de recomandări. (Decizia nr. 319 din 23 ianuarie 2020, pronunțată de Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)
Aflaţi mai mult despre Codul civil, Inalta Curte de Casatie si Justitie, norma ASF, raspundere civila delictualaJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.