Prăbușirea FTX – la intersecția dintre economic, juridic, politic și social
8 decembrie 2022 | Victor BUJU, Fabiana Dragomir
Introducere
Nu mai este o noutate faptul că atât succesul apariției Bitcoin, cât și dramaticul colaps din ultimele luni al întregii lumi crypto, s-au petrecut în mod imprevizibil și silențios. Entuziasmul ce orbita în jurul acestui nou și incomprehensibil fenomen a reușit să creeze o mișcare economică globală care, treptat, a contribuit la redefinirea înțelegerii clasice a monedei și a mecanismelor economice obișnuite.
Aproape peste noapte crypto-monedele au ajuns să facă parte dintr-o realitate socio-economică ce se dovedește a fi nepregătită pentru dinamica obscură a acestei tehnologii. Recentul și cutremurătorul eveniment ce are în prim plan compania FTX nu face decât să dovedească veridicitatea precedentei asumpții.
În elaborarea prezentului studiu vor fi valorificate evenimentele atât din perspectivă diacronică, cât și prin raportare la vulnerabilitățile individuale și colective subsumate apariției unei asemenea catastrofe; ce se află în spatele mirajului pe care un astfel de proiect îl creionează?
Nu va fi omisă nici optica juridică asupra acestei situații. În ce măsură lipsa de cooperare din punct de vedere juridic ajunge să permită crearea unor viduri legislative și, mai departe, să contribuie la posibilitatea aparițiilor unor dezastre precum cel al companiei FTX? Aceste situații sunt efectele unei legislații internaționale precare și neadaptate sau ale unor încercări reușite de a evita spiritul și litera legii?
După cum vom argumenta mai jos, devine tot mai stringentă atât necesitatea înțelegerii concrete a modului în care funcționează lumea crypto, precum și reacția legiuitorului la această lume. În absența unei astfel de abordări, cazul FTX poate fi considerat doar un alt precedent nefericit al unor evenimente viitoare în aceeași măsură de nefaste.
I. FTX – între succes și dezastru
I.1. Drumul către performanță
În 2019, Sam Bankman-Fried și Gary Wang devin fondatorii FTX, cea de a doua cea mai mare companie de exchange de crypto-monede, după Binance. În 2020 apare o entitate separată, FTX.us, scopul acesteia fiind de a deservi clienților din S.U.A.
Ca urmare a unor decizii oportune și într-un context favorabil tehnologiei crypto, FTX atinge apogeul la numai 2 ani de la înființare, în iulie 2021. În acel moment, platforma FTX găzduia deja un milion de utilizatori, era evaluată la suma de 18 miliarde de dolari și nume importante precum Softbank sau Sequoia Capital alegeau să își depoziteze investițiile în această nouă platformă.
În toamna aceluiași an FTX devine unul dintre sponsorii echipei Mercedes din Formula 1, construind prin astfel de inițiative imaginea unui proiect stabil și demn de încredere.
Cel mai important nume din proiectul FTX este Sam Bankman-Fried (SBF). Absolvent MIT, fost angajat al Google și cu o experiență notabilă în tradingul de pe Wall Street, SBF câștigă în scurt timp notorietatea de care FTX are nevoie pentru a dobândi relevanță în lumea afacerilor crypto. În plus față de parcursul său profesional, Sam Bankman-Fried oferă și imaginea filantropului căruia nu îi este teamă să își expună preferințele politice și nici să le susțină financiar.[1]
La începutul lui 2022, compania FTX părea că, în pofida colapsului general al crypto, poate încă să constituie o alternativă viabilă în lumea crypto-activelor. De altfel, traiectoria evolutivă din anii precedenți a continuat să definească parcursul FTX până recent, când compania s-a prăbușit și o serie de informații impresionante au zdruncinat piața crypto, precum și mediul de afaceri, în general.
I.2. Imprevizibilul derapaj
Problemele FTX au început să apară încă din august, moment în care autoritatea de reglementare bancară a ordonat conducerii companiei să oprească afirmațiile „false și înșelătoare” făcute cu privire la fondurile companiei ce ar fi fost asigurate de guvern.[2] În pofida acestui eveniment, FTX a reușit să își reconsolideze imaginea, însă acest lucru nu avea să schimbe un deznodământ indezirabil (sau inevitabil).
Mai exact, la începutul lunii noiembrie, FTX a declarat faliment, iar directorul executiv, Sam Bankman-Fried, și-a dat demisia.
Cum s-a întâmplat acest lucru? În urma scurgerii unor informații financiare sensibile iese la iveală o relație neașteptat de apropiată între firma de tranzacționare Alameda Research și FTX. Mai exact, o mare parte din activele Alameda Research erau deținute în FTT, tokenul nativ al FTX.
Nu este de omis faptul că atât FTX cât și Alameda Research au în calitate de acționar principal același nume, Sam Bankman-Fried, cel care până de curând oferea garanții celor care aduceau în discuție potențialul conflict de interese născut de pe urma acestei simbioze.
Momentul în care CoinDesk[3] a publicat această informație a marcat și punctul de pornire al derapajului definitiv al FTX. Bilanțul la care publicația face referire nu evidențiază o practică întocmai greșită, însă punctează faptul că activele gigantul comercial Alameda sunt reprezentate de o monedă pe care compania-soră a inventat-o, și nu de o monedă fiat sau o altă criptomonedă stabilă.
Odată ajunse în spațiul public, aceste informații au generat o serie de noi alte întrebări privitoare la corectitudinea cifrelor raportate de cele două companii. Aflat în această situație, Sam Bankman-Fried a asigurat investitorii, printr-un Tweet, că totul este în regulă.
La numai câteva zile, Binance anunța că va cumpăra FTX, însă acest lucru nu s-a concretizat. Bloomberg[4] a anunțat într-un articol faptul că SEC și CFTC sunt pe urmele FTX, FTX US, precum și a companiei Alameda Research. Escaladarea acestei situații și demararea cercetărilor de către autoritățile americane a descurajat Binance să respecte propunerea inițială.
La scurt timp după acest moment, SBF declară falimentul Alameda Research, FTX, FTX US și a multor alte filiale. Simultan, SBF demisionează din funcția de CEO al FTX, iar locul său este luat de John J. Ray III, care a supravegheat întreaga procedură de faliment a Enron.
Într-o desfășurare rapidă a unor evenimente din ce în ce mai greu de imaginat, după această nouă instituire, FTX este victima unui aparent hack, iar mai bine de 300 milioane de dolari sunt sustrași din platformă.
Detaliile șocante ale acestui caz nu se opresc, însă, aici. Presa americană a consemnat câteva declarații ale lui John J. Ray. Spre stupefacția acestuia, FTX nu dispunea de un departament de contabilitate, iar aceasta cu siguranță nu este singura neregulă identificată în companie. Totodată, acesta a declarat că nu a văzut niciodată „un eșec atât de mare al controlului corporativ”.
În momentul de față compania datorează 8 miliarde de dolari așa-zișilor investitori, iar lanțul evenimentelor care zguduie puternic lumea crypto a atras demararea investigațiilor nu doar de către SEC și CFTC, ci și de către Departamentul de Justiție. Actualmente numărul celor prejudiciați de acest dezastru se ridică la peste un milion de entități – persoane fizice sau organizații.
II. De ce s-a întâmplat asta?
Cazul FTX a zguduit întreaga lume crypto. Deoarece derapajul companiei a reușit să facă valuri uriașe la nivel global, este incontestabilă importanța unei analize amănunțite care să ia în considerare deopotrivă contextul juridic, dar și pe cel economic, social sau politic al unui asemenea dezastru.
II.1. Mizele financiar-fiscale
FTX a avut a avut un parcurs formidabil care împiedica anticiparea unui astfel de derapaj. Prăbușirea acestei companii a avut loc în mai puțin de 10 zile, iar pentru peisajul economic și, implicit, pentru mediul de afaceri, evenimentul vine cu o serie importantă de lecții.
Care sunt motivele acestui dezastru? Cum va afecta acest eveniment scena economică?
În primul rând, FTX poate aduce în prim plan o lecție oferită în trecut și de Celsius, BlockFi sau Voyager Digital. Cele anterior menționate sunt burse centralizate (CEX) și platforme de finanțe centralizate (CeFi) care preiau un model de afacere foarte vechi și aproape dăunător pentru realitatea economică de astăzi.
Oglindind sectorul financiar tradițional, când folosesc un Centralized Finance (CeFi), comercianții sunt supuși regulilor și taxelor platformei și, în general, nu sunt unici deținători ai cheilor private ale portofelelor lor. Acest lucru înseamnă că un investitor într-o platformă CeFi nu deține complet activele sale, aspect definitoriu și pentru compania FTX. Tocmai de aici apare justificata îngrijorare conform căreia Bankman-Fred a sustras sume importante din conturile clienților FTX.
În al doilea rând, pentru justa înțelegere a situației analizate, este important să ne amintim momentul apariției Bitcoin. Satoshi a schimbat locul de luare a deciziilor de la instituțiile politice la o bază de cod automată, oferind oamenilor obișnuiți posibilitatea de a participa fără vreo cerință prealabilă la un sistem financiar alternativ, unul în care regulile sunt publice, se aplică tuturor și se execută automat. Din nefericire, însă, aspirația lui Satoshi nu s-a materializat întocmai conform viziunii sale, iar cazul FTX argumentează această asumpție.
Mai exact, în versiunea crypto a colapsului financiar din 2008, prăbușirea FTX și Alameda Research a declanșat unde de șoc pe piețele crypto, iar efectele acestora încă nu au atins finalul. Unele CEX-uri și platforme CeFi sunt copleșite de utilizatori care își retrag fonduri, forțându-le pe o parte din acestea să înghețe transferurile pe platformă. Alte companii au deja motive întemeiate să intre în insolvență din cauza acestui dezastru. Astfel, se poate spune că un eveniment cum este cel analizat în prezenta lucrare, poate potența un efect de domino sau, în opinia unora[5], poate fi comparat chiar cu „momentul Lehman” în varianta crypto.
În al treilea rând, nu este de omis faptul că, în conformitate cu declarațiile actualului CEO, în companiile FTX și Alameda Research nu există un departament de contabilitate și, prin urmare, nici o evidență a situațiilor financiare. Pe de o parte, rămâne de neînțeles cum o companie de relevanța FTX a reușit să evite rigorile financiar-fiscale și să funcționeze în tot acest timp într-o ceață a evidențelor. Pe de cealaltă parte, întocmai acest fapt justifică ireversibilul picaj al companiei.
Totodată, sunt încă necunoscute circumstanțele prin care cei mai bine de 1 miliard de dolari au dispărut din portofelele utilizatorilor. Cele mai multe voci susțin că au fost retrase chiar de fostul CEO, Bankman-Fried, însă acesta susține că nu cunoaște niciun detaliu privitor la utilizarea necorespunzătoare a fondurilor clienților.
În pofida acestor realități, amalgamul de informații năucitoare referitoare la evidențele contabile și financiare nu reușește să neutralizeze speranțele clienților cu privire la recuperarea sumelor pierdute. Așadar, valorificând periplul financiar-fiscal al companiei FTX, este firească apariția unor incertitudini privitoare la noima politicilor fiscale pentru companiile din piața crypto.
II. 2. Mizele juridice
În lumea crypto au existat situații asemănătoare. Cu toate acestea, magnitudinea dezastrului FTX eclipsează precedențele similare și, din punct de vedere juridic, potențează o abordare dihotomică:
– pe de o parte, un cadru juridic mult prea riguros ar împiedica dezvoltarea tehnologiei crypto;
– pe de cealaltă parte, absența unui cadru juridic exhaustiv ar contribui la multiplicarea scenariilor frauduloase.
Sub un prim aspect, ne vom raporta la ipoteza unui cadru juridic rigid privitor la industria crypto:
De cele mai multe ori, scepticismul care planează asupra industriei crypto își găsește originea întocmai în lipsa unor norme juridice care să stabilească forma și limitele raporturilor dintre entitățile participante. Pe măsură ce crypto s-a ramificat atât în mediul de afaceri, cât și în realitatea cotidiană a individului, a devenit tot mai clar faptul că această industrie nu va dispărea prea curând și că va avea nevoie de o interpretare juridică adaptată.
Cum ar putea afecta cazul FTX perspectiva legiuitorului?
În lumina recentelor evenimente și din dorința de a evita reproducerea lor, pot apărea reglementări juridice rigide. O astfel de abordare poate fie să își atingă scopul și să împiedice apariția unor operațiuni frauduloase, fie să descurajeze în totalitate afacerile din industria crypto și să blocheze evoluția mozaicului economic dezvoltat până în prezent.
Sub un al doilea aspect, vom supune atenției ipoteza în care cadrul juridic ar continua să fie permisiv sau inexistent. Într-o atare situație, vor continua să existe temeri cu privire la perpetuarea scepticismului, incertitudinii și infracționalității asociate uneori cu industria crypto.
Cu toate acestea, indiferent de care dintre cele două ipoteze va caracteriza realitatea viitoare a industriei crypto, reglementările juridice nu vor reuși să reconsolideze în totalitate popularitatea pieței crypto post-FTX. Mai mult, chiar dacă guvernul american sau instituțiile europene se pregătesc să genereze reglementările juridice privitoare la piața de crypto-active, există riscul ca, în absența unei cooperări internaționale, să existe în continuare un vid legislativ care să permită noi scenarii frauduloase.
II. 3. Mizele politice
Brandul FTX nu a rămas neutru din punct de vedere politic, întrucât Bankman-Fried a susținut evenimente importante pentru scena politică americană. Alegerile prezidențiale l-au găsit de partea democraților, iar în aparițiile sale acesta nu a ezitat să își manifeste credințele politice. Din acest punct de vedere, este necesar a se menționa faptul că tehnologia blockchain este văzută ca fiind ca o forță eliberatoare a erei digitale. De altfel, în literatura de specialitate este analizat tot mai amănunțit conceptul de crypto-democrație[6], astfel, asocierea dintre industria crypto și principiile democratice pare cât se poate de naturală.
În consecință, democrațiile vor susține prin politicile generate industria crypto-activelor, iar reprezentanții acestor industrii își vor aduce aportul în ceea ce privește relevanța politică a democraților.
În acest context, Sam Bankman-Fried și compania pe care o reprezintă au diminuat considerabil din încrederea asupra tehnologiei crypto, iar viitorul va arăta dacă acest fapt va altera și relevanța democrațiilor în politica internațională.
Toate acestea sunt importante, deoarece astfel se pot crea scenarii viitoare cât mai veridice. În momentul de față, din punct de vedere politic, situația FTX generează întrebări:
Cum va contribui mediul politic la redresarea industrie crypto?
În ce măsură scepticismul asupra acestei tehnologii va atrage consecințe asupra scenei politice?
II. 4. Mizele socio-culturale
Amploarea acestui eveniment potențează o serie de incertitudini ce depășesc aspectele matematice. Se problematizează, așadar, apetența individului pentru obținerea unor avantaje financiare rapide, precum și riscurile pe care acesta fie le asumă precoce, fie le ignoră vehement, în atingerea acestui deziderat.
Sub un prim aspect, vom supune atenției credința absolutistă în tehnologia crypto. Dacă până de curând, această abordare părea a fi specifică individului, cazul FTX punctează noi vulnerabilități. Mai exact, companii importante au ales să investească în FTX, fără să cunoască sau să cerceteze în prealabil neregulile din interiorul companiei. Prin investițiile unor nume precum Sequoia Capital sau Tiger Global, încrederea a devenit o variabilă tranzitată aproape imediat și nemerituos către FTX. Comportamentul individual a fost, astfel, încurajat de acțiunile marilor companii.
Sub un al doilea aspect, este de o relevanță incontestabilă evidențierea efectelor indezirabile ale unei strategii impecabile de marketing agresiv. Tom Brady sau Larry David sunt doar câteva dintre numele celebrităților care au garantat prin propria imagine acuratețea proiectului FTX.
Totodată, în Formula 1, logo-ul FTX a putut fi observat pe mașinile Mercedes, iar lista acestor exemple poate continua. Relevant, însă, este faptul că imaginea oferită în spațiul mediatic reușește să submineze valoarea reală a proiectelor din lumea crypto, iar comportamentul investitorilor pare că nu se conturează pe baza unor bilanțuri, rapoarte fiscale, ș.a.m.d., ci apare și ca efect al unor himere publicitare.
Sub un al treilea aspect, vom analiza impactul personajului principal din spatele FTX. După cum este punctat anterior, Sam Bankman-Fried a construit în jurul său imaginea unui tânăr simplu, dar genial, filantrop, ale cărui obiective transced înțelegerea capitalistă a lumii. În mod neașteptat, Sam Bankman-Fried preia din elementele liderului carismatic și devine emblematic pentru lumea crypto nu doar prin inovația proiectului său, ci și prin însăși apariția sa. Asocierea acestuia cu președintele Biden, cu acțiunile caritabile sau chiar cu inovația ce îi poartă semnătura au contribuit considerabil la maximizarea încrederii publicului în proiectul FTX.
Dezastrul FTX poate avea un rol dublu. Pe de o parte acest caz ne reamintește de fragilitatea și impersonalitatea propriilor decizii, prin urmare poate avea un rol educativ. Pe de cealaltă parte, situația creată de FTX devine certitudinea unor disfuncționalități majore nu doar privitor la comportamentul individual, ci prin raportare la acțiunile întreprinse de companii de renume. În lumina acestui eveniment, companiile care activează în industria crypto-activelor ar trebui să ofere o atenție sporită proiectelor pe care le promovează și în care investesc.
Cum va afecta acest eveniment percepția generală asupra crypto-activelor? Există riscul ca, treptat, în mentalul colectiv, această industrie să fie asociată iremediabil cu o altă schemă ponzi care a speculat vulnerabilitățile economice și a adâncit substanțial clivajul între clasele sociale? Sunt doar câteva întrebări cărora numai viitorul le va putea răspunde cu acuratețe. În momentul de față se poate spune doar că popularitatea lumii crypto începe să îmbrace nuanțe tot mai puternice de scepticism.
Concluzii
Cazul FTX este tulburător și generează o serie vastă de incertitudini. Pe de o parte, este inimaginabil cum, în contextul economic actual, o companie de anvergura FTX poate falsifica grosier evidențele contabile. Dintr-o altă perspectivă, la fel de ireal este impactul social pozitiv al unui personaj de o moralitate contestabilă, cum este SBF.
Pe de o altă parte, situația FTX devine îngrijorătoare și prin raportare la limitele legislative ignorate. Toată această poveste să fie repercusiunea firească a unei dinamici socio-culturale viciate de himera îmbogățirii rapide?
Așa cum s-a argumentat în prezenta lucrare, este prematură încercarea identificării unor răspunsuri certe privitoare la situația FTX, întrucât va fi nevoie de timp pentru ca efectele acestui caz să poată fi măsurate. Dimensiunea unui astfel de eșec, precum și detaliile sau succesiunea rapidă a evenimentelor, nu fac decât să confirme faptul că în jurul industrie crypto există o serie de vulnerabilități ale căror soluții nu a fost încă identificate.
[1] În campania prezidențială din 2020 S.U.A. Sam Bankman-Fried a făcut a doua cea mai mare donație actualului președinte Joe Biden.
https://www.coindesk.com/markets/2020/11/05/cryptocurrency-ceo-donated-second-largest-amount-to-joe-bidens-campaign/
[2] articol disponibil la: https://www.reuters.com/markets/currencies/rise-fall-crypto-exchange-ftx-2022-11-10/
[3] articol disponibil la: https://www.coindesk.com/business/2022/11/02/divisions-in-sam-bankman-frieds-crypto-empire-blur-on-his-trading-titan-alamedas-balance-sheet/
[4] articol disponibil la: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-11-09/us-probes-ftx-empire-over-handling-of-client-funds-and-lending?leadSource=uverify%20wall
[5] Julia Horowitz, What’s next for crypto as FTX collapse triggers ‘Lehman moment’?, articol disponibil la:
https://edition.cnn.com/2022/11/11/investing/ftx-crypto-consequences-lehman/index.html
[6] Allen, Darcy & Berg, Chris & Lane, Aaron & Potts, Jason. (2017). The Economics of Crypto-Democracy. SSRN Electronic Journal. 10.2139/ssrn.2973050.
Victor Buju, Partner Buju Stanciu & Asociații
Fabiana Dragomir, Consilier juridic Buju Stanciu & Asociații
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro