Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
2 comentarii

FJR promovează un proiect de modificare şi completare a Codului de procedură civilă şi a unor legi conexe pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, accelerarea unor proceduri judiciare şi introducerea unor alternative flexibile, prin judecata la distanţă în materie civilă
05.05.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 4 mai 2020, Asociația Forumul Judecătorilor din România a dat publicității următorul comunicat:

Apelul Forumului Judecătorilor din România din 29 aprilie 2020 pentru restrângerea procedurilor orale în fața instanțelor judecătorești[1], în contextul prevenirii răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2, a avut un ecou în rândul profesioniştilor dreptului, fiind schiţat un proiect curajos de modificare a legislaţiei în materie civilă.

Materialul realizat de dl judecător Ionuț Militaru, din cadrul Curții de Apel București, membru al Consiliului Director al Asociației, și de dl avocat Călin Viorel Iuga, din cadrul Baroului Cluj, este o propunere cât mai apropiată procedural de tehnica legislativă pentru elaborarea actelor normative, astfel încât poate fi un punct de plecare pentru autoritățile competente, Parlamentul României, Guvernul României, Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii, ai căror reprezentanți pot contribui, pe căi instituționale, la transformarea acestei inițiative în realitate, prin adoptarea fie a unei ordonanțe de urgență, fie a unei legi.

Suntem convinşi că proiectul promovat public pe această cale va stârni multe reacţii, de susţinere sau nu, din perspectiva diferitelor viziuni ale profesioniştilor dreptului asupra activităţii de judecată, dar ceea ce e important este să se contureze o dezbatere reală şi constructivă la nivelul societăţii, cele mai bune idei să se coaguleze, inclusiv într-o dezbatere instituţională în procedurile de legiferare, şi să dea naştere unei reforme a legislaţiei în materie civilă. De asemenea, demersul va putea fi completat prin prevederi aplicabile și unor litigii specifice (spre exemplu contestațiile la executare, contenciosul asigurărilor sociale).

Toate instituţiile către care Asociaţia va înainta acest proiect sunt direct responsabile de aplicarea unui plan concret de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, pentru ca instanțele judecătorești să nu devină focare de infecție, fiind necesar ca toate eforturile de legiferare, susținere financiară (dotarea instanțelor cu tehnologia și infrastructura necesare) sau stabilire de reguli de aplicare unitară a legislației ori de administrare a justiției să fie luate rapid, fără întârziere.

Expunerea de motive este disponibilă aici.
Tabelul cu propunerile concrete de modificare şi completare a legislaţiei este disponibil aici.


[1] Forumul Judecătorilor din România solicită Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Justiției și Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit competențelor lor, să stabilească reguli pentru reluarea graduală a activității instanțelor judecătorești, în scopul prevenirii răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2. Apel pentru restrângerea procedurilor orale în fața instanțelor judecătorești, disponibil aici [accesată ultima dată la 4 mai 2020].


PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “FJR promovează un proiect de modificare şi completare a Codului de procedură civilă şi a unor legi conexe pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, accelerarea unor proceduri judiciare şi introducerea unor alternative flexibile, prin judecata la distanţă în materie civilă”

  1. Unde pot semna pentru adeziunea la acest proiect meritoriu?
    Mai remarc cu încântare solidaritatea profesională dintre un judecător și un avocat în conturarea acestui proiect desăvârșit, în opinia mea. Sper ca aceasta (solidaritatea profesională neîmpiedicată în niciun fel de distanța București-Cluj Napoca) să fie ”contagioasă” pentru toți profesioniștii dreptului.
    Sunt de-a dreptul entuziasmat… nu mă mai pot opri…!!!! V.B.cu licăre de speranță neiluzorie

  2. Ioan BUCSA spune:

    Pertinente propunerile, unele chestiuni cum ar fi comunicarea obligatorie prin poșta electronică a documentelor/cererilor din dosar sau citarea doar la cererea expresă a părților ar grăbi desfășurarea proceselor, mai ales că în prezent aproape oricine are acces la internet și poate să-și creeze o adresă de mail în câteva clipe, astfel că se poate interesa oricând de termenele acordate fără a sta cu ochii pe poștă și pe poștașul uneori nesimțit.
    Cu privire la delegarea instanței pentru volum mare de activitate, mă tem să nu fie neconstituțională propunerea având în vedere că aceasta s-ar face de un organ administrativ, respectiv colegiul de conducere al ÎCCJ.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.