Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

O nouă directivă privind combaterea corupției | Proiect


5 mai 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Miercuri, 3 mai 2023, Comisia Europeană a anuțat că a luat măsuri decisive pentru a combate corupția în UE și în întreaga lume, concretizând angajamentul pe care președinta von der Leyen și l-a asumat în discursul său privind starea Uniunii din 2022, potrivit  unui comunicat.

Comisia propune o nouă directivă privind combaterea corupției.

Propunerea modernizează cadrul juridic existent al UE în materie de combatere a corupției prin adoptarea următoarelor măsuri:

a) Prevenirea corupției și instaurarea unei culturi a integrității

Sensibilizarea cu privire la corupție, prin desfășurarea de campanii de informare și de sensibilizare și de programe de cercetare și educare menite să reducă riscurile și infracțiunile de corupție.
Asigurarea faptului că sectorul public este tras la răspundere în conformitate cu cele mai înalte standarde, impunând statelor membre obligația de a adopta norme eficace privind accesul liber la informațiile de interes public, divulgarea și gestionarea conflictelor de interese din sectorul public, divulgarea și verificarea activelor funcționarilor publici și reglementarea interacțiunii dintre sectorul public și sectorul privat.

Înființarea unor organisme specializate în combaterea corupției și asigurarea unor resurse și formări adecvate pentru autoritățile responsabile cu prevenirea și combaterea corupției.

b) Un singur act juridic pentru toate infracțiunile de corupție și sancțiunile aferente

  • Armonizarea definițiilor infracțiunilor penale considerate acte de corupție pentru a include nu numai darea sau luarea de mită, ci și deturnarea de fonduri, traficul de influență, abuzul în serviciu, obstrucționarea justiției și îmbogățirea ilicită legată de infracțiuni de corupție. Propunerea integrează în legislația UE toate infracțiunile prevăzute de Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției și vizează atât corupția din sectorul public, cât și cea din sectorul privat.
  • Înăsprirea sancțiunilor penale aplicate persoanelor fizice și juridice și armonizarea circumstanțelor agravante și atenuante.

c) Asigurarea eficacității anchetelor și a urmăririlor penale în cazurile de corupție

  • Instrumentele de anchetă: statele membre vor trebui să se asigure că autoritățile de aplicare a legii și procurorii dispun de instrumente de anchetă adecvate pentru combaterea corupției.
  • Imunitate sau privilegii în materie de anchetă și urmărire penală: statele membre vor trebui să se asigure că privilegiile și imunitatea pot fi ridicate în timpul anchetelor de corupție printr-un proces eficace și transparent prestabilit prin lege și în timp util.
  • Introducerea unor norme minime privind termenul de prescripție pentru a se garanta că există suficient timp pentru aducerea în fața justiției a infracțiunilor de corupție.

:: Proiectul

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică