Secţiuni » Articole
Articole
EssentialsOpiniiRNSJNote de studiuStudii
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole SELECTED

Primul contact al clientului cu avocatul

13 decembrie 2022 | Igor LĂCĂTUŞ
Igor Lăcătuș

Igor Lăcătuș

Una dintre cele mai întâlnite remarci pe care o aud în practica profesională, constă în aceea că din practică și experiență înveți și stăpânești mai multe lucruri și deprinderi, cum să gestionezi o situație, o speță, un complex de probleme juridice etc. Nu este chiar așa.

De multe ori clientul înainte de a ajunge să discute cu un avocat despre problema sa juridică (atenție, deseori se dovedește a nu fi de natură legală), caută și se interesează pe cont propriu, cum ar putea să o rezolve fără sprijinul altcuiva, al avocatului, de pildă. Prin firea noastră, caracterizați de independență, dar și cu sprijinul tehnologiei actuale, încercăm să aflăm răspunsuri în mod individual. Nu spunem că este ceva rău sau că trebuie evitat, fiecare dintre noi acționăm după propria conștiință.

Deși poate știm cum să acționăm și să instrumentăm o întâlnire, ca avocați, la primul contact cu potențialul client, de cealaltă parte, de cele mai multe ori clienții nu au aceleași cunoștințe și nu știu îndeaproape ce presupune un prim contact cu avocatul, ce înseamnă, cum să procedeze, ce să spună și ce să facă ș.a.m.d. Întâi de toate, politețea avocatului și sentimentul de apropiere și de deschidere sunt necesare să le simți și să le percepi la primul contact cu avocatul. Vrei apoi să ai respectul și atenția avocatului, să te asculte, urmărească și să te înțeleagă, și dacă se poate să nu te întrerupe în timp ce îți spui amarul, juridic ce-i drept, dar tot amar se cheamă, fie că este unul social, personal și moral, financiar etc. Încredere ai nevoie să îți transmită avocatul și să îți transfere, să o simți cu a ta conștiință și cu propriile simțuri. Așteptarea că stai de vorbă cu un profesionist este la fel de importantă, dar și mai relevantă este calitatea sa umană, o persoană care nu judecă, dar care înțelege, un om care nu garantează, dar care te încurajează și te liniștește.

O persoană care să își noteze, chiar în câteva și puține cuvinte, dar care așază pe foaie discuțiile tale cu avocatul, și care nu îți lasă impresia că memorează, fără să noteze un cuvânt din ce spui și mărturisești despre problema ta legală. Dacă se limitează doar la stricta problemă juridică, fără să discute și alte împrejurări sau aspecte ale vieții, fie ele conexe ori care aparent nu au legătură cu speța, ar trebui să te întrebi despre ale sale rădăcini umane și care definesc în definitiv avocatul. Ori, să nu te întrebe, în situația în care nu-l știi, de unde îl cunoști și cum ai aflat de avocat, nu ar părea tocmai în regulă, orice avocat știe că la primul contact cu potențialul client, îl va întreba pe acesta din urmă, de unde a auzit de el și cine l-a recomandat. Sentimentul de încredere, dar și de siguranță trebuie să le simți și să ți le transmită avocatul, că se va ocupa cu grija și atenția cuvenită de problema ta juridică, se va prezenta la termene, te va informa regulat despre evoluția cazului juridic, te va căuta și ajuta și în probleme conexe, tocmai dacă acele calități umane ale avocatului sunt temelia sa de bază, dincolo de priceperea sa în labirintul legilor și a practicii judiciare.

În cadrul întâlnirii și primului contact cu avocatul, în toate discuțiile tale cu acesta, dacă se va face trimitere doar la legi și la conduite, fără să fie pomenită o dată măcar și existența divină în rezolvarea problemei, și care își găsește sălășluire în toate, deci și în problema ta juridică, ar trebui să te facă să reflectezi. Așa cum judecătorului îi este dat să judece, avocatului îi este dat să apere, dar și una și alta nu se pot face cu adevărat, fără a se pomeni de cele cu adevărat importante. Trebuie să te aștepți să fie serios, că îți înțelege problema în multe privințe și că este o persoană de încredere, un profesionist care are înțelegerea lucrurilor, dar și capacitatea umană și profesională să convingă judecătorul de problema ta, depunând diligențele necesare, și având capacitatea să aducă o soluție favorabilă problemei tale, prin efortul și munca sa.

Avocat Igor Lăcătuș

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale