Dreptul securităţii sociale

Unele modificări operate în Statutul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate


05.05.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Dreptul securitatii sociale, Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 355 din 4 mai 2020, a fost publicată Hotărârea nr. 338/2020 pentru modificarea și completarea Statutului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 972/2006.

În Statutul CNAS au fost operate modificări cu privire la:

1. Atribuțiile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Prin Hotărârea nr. 338/2020 a fost modificat conținutul mai multor atribuții ale CNAS.

De asemenea, au fost introduse unele atribuții noi:
– CNAS încheie convenții de cooperare și finanțare de programe cu organisme internaționale;
– asigură recuperarea cheltuielilor ocazionate de acordarea serviciilor medicale în baza documentelor internaționale cu prevederi în domeniul sănătății, la care România este parte;
–  furnizează informații pacienților în domeniul asistenței medicale transfrontaliere;
– centralizează activitatea caselor de asigurări cu privire la rambursarea asistenței medicale transfrontaliere;
– verifică concordanța dintre rapoartele transmise de Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București și rapoartele prevăzute în contractul încheiat de CNAS cu această instituție;
– aprobă prin ordin criteriile privind înființarea de oficii de asigurări de sănătate fără personalitate juridică, la nivelul orașelor, al municipiilor, respectiv al sectoarelor municipiului București.

Totodată, se modifică și anumite atribuții principale ale președintelui și ale organelor de conducere ale CNAS.

2. Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

– Statutul se modifică în așa fel încât CNAS va avea un singur vicepreședinte. Vicepreședintele va asigura comunicarea cu Adunarea reprezentanților CNAS, Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice, cu instituțiile statului care desemnează membri în consiliul de administrație al CNAS, precum și cu organizațiile patronale și organizațiile sindicale reprezentative la nivel național potrivit prevederilor Legii dialogului social nr. 62/2011.

Mandatul vicepreședintelui încetează la expirarea acestuia, prin demisie, prin deces sau prin revocare de către consiliul de administrație, cu votul a cel puțin două treimi din numărul de membri al acestuia.

– Se modifică, de asemenea, prevederile cu referire la ocuparea postului de director general. Astfel, ocuparea postului de director general se face prin concurs pentru un mandat de 4 ani sau prin delegare pe o perioadă determinată, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege. Directorul general se numește prin ordin al președintelui CNAS.

Mandatul directorului general încetează la expirarea acestuia, prin demisie, prin revocare de către președintele CNAS pentru neîndeplinirea standardelor de performanță și indicatorilor de referință asociați pentru îndeplinirea obligațiilor asumate stabiliți prin contractul de management, la modificarea cu peste 50% a standardelor de performanță și indicatorilor de referință asociați pentru îndeplinirea obligațiilor asumate care au stat la baza încheierii contractului ori prin deces.

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro