Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
SELECTED Sistemul judiciar

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu ref. interacțiunea vicepreședintelui CSM cu un echipaj de poliție. UPDATE: Hotărârea ÎCCJ

11 martie 2024 | JURIDICE.ro

Luni, 11 martie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a României „respinge cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, formulată de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin în temeiul art. 267 TFUE. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurenta-reclamantă Inspecţia Judiciară împotriva Hotărârii nr. 11P din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 5/P/2023. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin împotriva Încheierii din 11 octombrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în acelaşi dosar. Definitivă. Cu majoritate: Admite recursul declarat de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin împotriva considerentelor Hotărârii nr. 11P din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Înlătură din cuprinsul Hotărârii nr. 11P din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, considerentele privind respingerea acţiunii disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtului Horodniceanu Daniel Constantin, sub aspectul săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi le înlocuieşte cu propriile considerente. Menţine soluţia din dispozitivul hotărârii atacate. Respinge cererea recurentului-pârât Horodniceanu Daniel Constantin privind plata cheltuielilor de judecată. Definitivă. Cu opinie separată a domnului judecător Cristinel Grosu şi a doamnei judecător Mădălina-Elena Vladu-Crevon, în sensul: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurentul-pârât Horodniceanu Daniel Constantin împotriva considerentelor Hotărârii nr. 11P din 8 noiembrie 2023, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Definitivă.”

:: Minuta

***

Miercuri, 8 noiembrie 2023, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a respins acţiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva proc. Daniel-Constantin Horodniceanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, cercetat sub aspectul săvârşirii abaterilor disciplinare prevăzute de art. 271 lit. a) şi lit. m) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

:: Ordinea de zi soluționată

***

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Marți, 27 iunie 2023, Inspecția Judiciară a informat că a exercitat acțiunea disciplinară față de proc. Daniel-Constantin Horodniceanu pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 271 lit. a) și m) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Inspectorii judiciari au reținut următoarele:

– Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenți de poliție, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat, constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare;

– Fapta procurorului care, în cadrul interacțiunii cu agenții de poliție, și-a declinat și afirmat repetat calitatea de procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii, constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022.

Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.

Exercitarea acțiunii disciplinare reprezintă o etapă a procedurii disciplinare și nu constată definitiv vinovăția procurorului cercetat disciplinar. 

***

Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției, în cadrul emisiunii La final, a declarat: „Domnul procuror Horodniceanu, vicepreședinte al CSM, a dat astăzi o declarație… Arată că a înțeles că a procedat greșit în respectiva situație, că regretă acest lucru, că s-a lăsat provocat și altele. Sunt aspecte care rămân de verificat. În orice caz, contextul este regretabil, așa cum a afirmat și domnul Horodniceanu, atitudinea este evident greșită, de la început până la sfârșit, dar este important că el a realizat acest lucru și, bineînțeles, și-a exprimat regretul față de cele întâmplate. După cum am spus anterior, sunt de acord cu domnul Horodniceanu că ceea ce s-a întâmplat acolo nu este în regulă. Abordarea a fost greșită. Cea mai bună cale într-o astfel de situație este să analizezi ulterior unde ai greșit, ce ai greșit, să recunoști acest lucru și eventual să-ți exprimi un regret, preferabil sincer. Aceste aspecte, dacă domnul Horodniceanu consideră că trebuie lămurite, trebuie să fie lămurite, evident, în totalitate. Este important să se clarifice întregul context și, chiar dacă el nu crede acest lucru, cred că ar trebui să fie lămurit. Aici aș menționa și declarația președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, care a spus că va analiza această situație. Dar un pas important pentru echilibrarea întregii povesti, în sensul bun al cuvântului, a fost această declarație pe care domnul Horodniceanu a făcut-o, în care a precizat că înțelege că comportamentul său nu a fost normal într-o astfel de situație. Nu pot face analize sau trage concluzii în acest moment, fără a avea mai multe informații și fără a avea o perspectivă completă asupra situației. Ca oficial al Guvernului, trebuie să așteptăm informații oficiale și să nu fac declarații până când nu avem mai multe detalii despre această întâmplare. Tot ceea ce ține de conduita unui magistrat în societate intră în competența Consiliului Superior al Magistraturii ca instituție.”

***

Luni, 8 mai 2023, Consiliul Superior al Magistraturii a informat că Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare și va efectua verificări pentru a clarifica circumstanțele incidentului.

Pentru consolidarea încrederii în sistemul judiciar, exclusiv în temeiul legii și în afara oricăror influențe, concluziile verificărilor vor fi prezentate opiniei publice imediat după analiza acestora la nivelul Consiliului, potrivit competențelor sale legale.

***

Luni, 8 mai 2023, în urma apariției înregistrării video în care proc. Daniel-Constantin Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost oprit pentru control de către un echipaj de poliție, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare și va efectua verificări pentru a clarifica circumstanțele incidentului și a evalua comportamentul magistratului în timpul interacțiunii cu echipajul de poliție, potrivit unui comunicat.

Înregistrarea video este disponibilă aici.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale