Secţiuni » Comunicare profesională » Comunicate profesionişti
Comunicate profesionişti
Publicare comunicate şi informări profesionale

CITR: 1.644 de companii au intrat în insolvență în primul trimestru din 2023 dintre care 23 companii de impact. Crește interesul companiilor față de mecanismele de restructurare


8 mai 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

• Cele mai afectate domenii sunt: comerțul (476 companii), construcțiile (308 companii) și industria (195 companii)
• Regiunile cu cele mai multe insolvențe sunt București (282 companii), Bihor (companii 143), Cluj (105 companii)
• În primul trimestru al anului 2023 cinci proiecte de concordat preventiv pentru companii de impact, cu active de peste 1 milion euro, au fost admise de către instanțe

1.644 de companii au intrat în insolvență în primul trimestru din 2023, număr similar cu primul trimestru din 2022 când au fost înregistrate 1.610 companii în insolvență. Dintre acestea, 23 (față de 17 în trimestrul 1 al 2022) sunt companii de impact, care cumulează peste 1.950 de angajați, înregistrează active imobilizate în valoare de peste 589 milioane lei și cifra de afaceri totală de 805 mil lei, arată analiza CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare din România.

„Evoluția numărului de companii în insolvență va fi influențată strict de efectul pe care creșterea dobânzilor sau inflația le poate avea pe anumite tipuri de afaceri dacă nu intervine o schimbare profundă, fie în abordarea statului cu privire la datoriile fiscale, fie în modul în care băncile tratează situația creditelor. Vom vedea probabil o creștere a numărului de cereri de insolvență generate în principal de creșterea datoriilor și de presiunea generată de creditori pentru a-și recupera creanțele.” a spus Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

La nivel global, una din principalele soluții la provocările generate de pandemie și de problemele de pe piețele financiare s-a îndreptat în zona de credit fiscal și de creștere a facilităților fiscale în favoarea companiilor. Facilitățile acestea s-au manifestat, în primul rând, prin acumularea de datorii suplimentare, astfel încât problemele companiilor nu au fost rezolvate, ci doar amânate. Riscul principal pe care specialiștii CITR l-au observat este că, odată ce aceste facilități se diminuează sau chiar dispar, aceste companii se vor regăsi sub o mare presiune financiară, volumul de datorii acumulate fiind foarte greu de gestionat și imposibil de eșalonat pe termen scurt.

Cum arătă piața de restructurare în 2023?

În primul trimestru al anului 2023 au fost admise de către instanță cinci proiecte de concordat preventiv pentru companii de impact, cu active de peste 1 milion euro.

„Dacă la începutul anului 2022 un număr semnificativ de companii de impact erau finanțabile, acestea și-au deteriorat poziția pe parcursul anului și au înregistrat datorii la ANAF care au crescut de la 264 de milioane de lei la în iunie 2022 la 786 de milioane de lei la finele anului. Aceste cifre reprezintă o creștere de 197%, în doar 6 luni. Soluția acestor companii este restructurarea. Putem spune că vedem o creștere a interesului pentru noile mecanisme de restructurare, cu precădere concordatul preventiv, care a existat și anterior în legislația noastră dar sub o formă mai puțin eficientă. Ne bucurăm că eforturile noastre de a face cunoscute soluțiile de restructurare în mediul de business dau roade.” a spus Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Având în vedere inflația în creștere, ratele mai mari ale dobânzilor, incapacitatea de a refinanța creditele existente și de a face față scadențelor viitoare, companiile vor fi nevoite să apeleze la noile mecanisme de restructurare pentru a-și eficientiza activitatea sau chiar pentru a se salva.

Pe tot parcursul procesului de restructurare, antreprenorul rămâne în controlul afacerii sale și în plus are sprijinul specialistului în restructurare pentru crearea și implementarea măsurilor propuse prin planul de restructurare, care pot fi dintre cele mai relevante și variate.

Despre CITR

CITR este liderul pieței de insolvență și restructurare din România încă din 2008. Cu o experiență de peste 22 de ani pe piața insolvenței și restructurării și aproximativ 1.100 de proiecte gestionate de-a lungul timpului, CITR  distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viața unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie

:: English version

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii