Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Încredere și implicare în soluționarea cauzelor prin administrarea probelor prin avocați și consilieri juridici
07.05.2020 | Laura RADU

JURIDICE - In Law We Trust
Laura Radu

Laura Radu

Aş începe prin a sublinia că procedura administrării probelor prin avocaţi nu este nouă în sistemul dreptului procesual civil, existând anterior o reglementare prin OUG nr. 138/2000, ieşită din vigoare în anul 2001 prin OUG nr.59 şi reintrodusă în anul 2005 prin Legea nr.219, momente la care dispoziţiile legale respective au fost primite cu mare curiozitate.

Într-un arc peste timp din anii 2000 și până astăzi suntem în același punct, în condițiile actualei reglementări conținute de art. 366 și urm. din Noul Cod de procedură civilă.

La cunoştinţa mea, la nivelul instanţelor din Bucureşti există informaţia că cel puţin într-un dosar s-a apelat la această procedură, dar nu am mai multe date despre finalitatea ei.

Este însă cert că legiuitorul a urmărit o serie de obiective, pe care le considerăm actuale şi anume: degrevarea instanţelor judecătoreşti, asigurarea soluţionării cauzelor într-un interval de timp rezonabil, facilitarea rezolvării amiabile a cauzelor: dacă părţile se înţeleg, convin, nu contestă, sunt de acord;  întărirea încrederii între participanţii la actul de justiţie; creşterea gradului de implicare a părţilor/avocaţilor lor; restituirea a ½ din taxa judiciară de timbru în contextul art. 45 alin. 1 lit. h și alin. 2 OUG 80/2013 supuse controlului de constituţionalitate prin Decizia nr 40/2015  a Curţii Constituţionale a României.

Dacă există buna-credinţă a tuturor participanţilor la actul de justiţie, procedura poate fi suplă şi un dosar poate fi soluţionat într-un termen de trei luni, aşa cum dacă apar fel de fel de impedimente, durata poate depăşi uşor 10 luni, ceea ce nu o mai face o procedură dezirabilă, aptă să atingă scopurile menţionate anterior.

Jud. Laura Radu, Președinte Tribunalul București

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Administrarea probelor de către avocați și consilieri juridici„, ediția 359, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.