Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Avocatul Poporului. Punct de vedere ref. suspendarea încheierii căsătoriilor civile în perioada stării de urgență
07.05.2020 | JURIDICE.roMiercuri, 6 mai 2020, Avocatul Poporului a dat publicității punctul său de vedere cu referire la suspendarea încheierii căsătoriilor civile în perioada stării de urgență.

În punctul de vedere se menţionează că, având în vedere că în Ordonanţa militară nr. 2 din 21 martie s-au făcut precizări cu privire la permisiunea oficierii de căsătorii religioase cu participarea a maximum opt persoane şi că, potrivit art. 48 alin. 2 din Constituţia României, căsătoria religioasă poate fi celebrată numai după căsătoria civilă, măsurile privind căsătoria civilă şi căsătoria religioasă ar fi trebuit tratate împreună şi tot astfel aduse la cunoştinţa publicului, pentru uniformitatea măsurilor la nivel naţional şi pentru a se evita crearea unei stări de confuzie în rândul populaţiei.

Or, în cazul căsătoriei civile, restrângerea privind exercitarea unui drept fundamental a avut loc printr-o radiogramă a Ministerului Afacerilor Interne (nr. 3220473/27.03.2020), în conformitate cu dispoziţiile căreia, pe perioada stării de urgenţă, toate direcţiile judeţene de Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date au suspendat depunerea declaraţiilor de căsătorie şi oficierea căsătoriilor civile. Prin măsura privind suspendarea încheierii căsătoriilor civile, dreptul persoanelor de a se căsători şi de a întemeia o familie a suferit o îngrădire care afectează însuşi dreptul la încheierea căsătoriei şi nu înţelegem de ce nu au fost avute în vedere măsuri precum: a) efectuarea oficierii online a căsătoriei civile sau b) efectuarea oficierii căsătoriei civile în condiţii similare celor impuse pentru căsătoria religioasă, în cazul căreia restricţia viza numai limitarea numărului persoanelor prezente, în condiţii care să respecte regulile privind distanţarea socială.

Conform Avocatului Poporului, autorităţile statului nu trebuie să omită faptul că exercitarea dreptului la căsătorie dă naştere unor consecinţe de ordin personal, social şi juridic care sunt afectate odată cu suspendarea încheierii de căsătorii civile, iar măsurile luate de autorităţi nu trebuie să neglijeze interesul fundamental de ocrotire a celei mai importante instituţii umane, care este familia.


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.