« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

CJUE. C-267/19 și C-323/19 Parking și Interplastics. Notari care acționează în cadrul procedurilor de executare silită în temeiul unui înscris constatator al creanței. Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecător raportor
07.05.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Notari care acționează în cadrul procedurilor de executare silită în temeiul unui înscris constatator al creanței – Regulamentul nr. 1215/2012 – Cooperare judiciară în materie civilă – Procedură care nu se desfășoară în contradictoriu – Principiul nediscriminării – Articolul 18 TFUE – Dreptul la un proces echitabil – Articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost judecător raportor.

Cererile de decizie preliminare au fost introduse de către Tribunalul Comercial din Zagreb, Croația, în cadrul a două litigii între, în primul rând, Parking, pe de o parte, și Sawal, pe de altă parte, și, în al doilea rând, Interplastics, pe de o parte, și Letifico, pe de altă parte, în legătură cu cereri de recuperare a unor creanțe neachitate.

La 25 aprilie 2016, Parking, societate stabilită în Croația, a inițiat la un notar care își desfășoară activitatea în acest stat membru o procedură de executare silită împotriva Sawal, societate de drept sloven. Această procedură era întemeiată pe un „înscris constatator al creanței”, și anume pe o evidență a unor conturi certificate pentru conformitate cu originalul care atestau existența unei creanțe. O procedură similară a fost inițiată de Interplastics cu sediul în Slovacia, împotriva Letifico, societate de drept croat, la un notar care își desfășoară activitatea în Croația.

Notarii respectivi au emis o ordonanță de executare prin care a dispus ca pârâții să plătească creanța solicitată. Aceștia din urmă au formulat opoziție la această ordonanță în termenul acordat în fața Tribunalul Comercial din Zagreb, Croația.

Potrivit instanței de trimitere, din Hotărârile din 9 martie 2017, Zulfikarpašić (C 484/15, EU:C:2017:199) și Pula Parking (C 551/15, EU:C:2017:193), reiese că în Croația, notarii, atunci când acționează în cadrul competențelor care le sunt conferite de dreptul național în procedurile de executare silită în temeiul unui „înscris constatator al creanței”, nu intră în sfera noțiunii de „instanță” în sensul Regulamentelor nr. 805/2004 și nr. 1215/2012.

Curtea a interpretat întrebările preliminare adresate în sensul că instanța de trimitere solicită în esență să se stabilească dacă, în ipoteza în care hotărârile pe care le va pronunța intră în domeniul de aplicare al Regulamentului nr. 1215/2012, articolul 18 TFUE și articolul 47 din cartă trebuie interpretate în sensul că se opun unei reglementări naționale care abilitează notarii să adopte, atunci când acționează în cadrul competențelor care le sunt conferite în procedurile de executare silită în temeiul unui înscris constatator al creanței, ordonanțe de executare care, astfel cum reiese din Hotărârea din 9 martie 2017, Pula Parking (C 551/15, EU:C:2017:193), nu pot fi recunoscute și executate în alt stat membru.

Curtea a statuat:

„Articolul 18 TFUE și articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretate în sensul că nu se opun unei reglementări naționale care abilitează notarii, atunci când acționează în cadrul competențelor care le sunt conferite în procedurile de executare silită în temeiul unui înscris constatator al creanței, să adopte ordonanțe de executare care, astfel cum reiese din Hotărârea din 9 martie 2017, Pula Parking (C 551/15, EU:C:2017:193), nu pot fi recunoscute și executate în alt stat membru.”

:: Hotărârea

 
Secţiuni: CJUE, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene, JURIDICE.ro, Jurisprudență, Notari, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD