Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Înalta Curte de Casație și Justiție lansează proiectul de instanță digitală
07.05.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 7 mai 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a informat că lansează dosarul electronic ca primă componentă a conceptului său de instanță din era digitală, menit să racordeze instanța supremă la transformările aduse relațiilor sociale prin evoluția tehnologică, precum și la noul conținut pe care trebuie să îl dobândească activitatea serviciilor publice în acest context, potrivit unui comunicat.

Dosarul electronic va fi urmat în această toamnă de implementarea serviciului de transmitere a actelor de procedură și de efectuare a comunicărilor prevăzute de lege prin mijloace moderne de comunicație, în format electronic, diminuându-se astfel costurile pe care administrarea justiției le presupune pentru contribuabil, precum și efectuarea acestor comunicări către justițiabili în condiții de rapiditate și de siguranță.

Modernizarea paginii de internet a Înaltei Curți de Casație și Justiție, eficientizarea motorului de căutare a jurisprudenței Înaltei Curți, asigurarea accesului gratuit la sinteze de jurisprudență și la jurisprudența istorică a instanței supreme a României, creșterea gradului de diseminare a hotărârilor pronunțate în cadrul celor două mecanisme de unificare a jurisprudenței și creșterea gradului de transparență a activității instanței prin noile mijloace de comunicare acum disponibile, inclusiv rețelele sociale sunt alți pași avuți în vedere pentru viitor. Păstrând și respectând tradițiile și practicile celei mai înalte în grad instanțe a României, ÎCCJ creează astfel premisele pentru a deveni o instanță modernă și accesibilă, în interesul cetățenilor pe care este chemată să îi servească.

Începând cu data de 18 mai 2020, justițiabilii și reprezentanții lor, care au parcurs procedura de înregistrare vor avea acces on-line la documentele din dosarele proprii, înregistrate pe rolul Secției I Civile, Secției a II a Civile, Secției Penale și al completurilor de 5 judecători din cadrul instanței supreme. Din cauza volumului foarte mare de date, procedura de scanare a documentelor la nivelul Secției de Contencios Administrativ și Fiscal necesită o perioadă mai îndelungată; s-au luat măsuri de realocare a unor grefieri de la alte secții pentru realizarea acesteia în cel mai scurt timp posibil, urmând ca dosarul electronic să fie operaționalizat și la nivelul acestei secții începând cu luna septembrie 2020.

În contextul măsurilor sale continue de asigurare a securității și sănătății la sediile sale, în contextul pandemiei de COVID-19, Înalta Curte de Casație și Justiție invită toate părțile, precum și pe colegii procurori și avocați să folosească aplicația de pentru a contribui atât la desfășurarea cu celeritate a judecății în cauzele care îi privesc, cât și pentru un mediu de lucru mai sigur și condiții decente de desfășurare a activităților judiciare pentru noi toți.

:: Mai multe informații sunt disponibile aici.

***

Înalta Curte de Casație și Justiție a informat Uniunea Națională a Barourilor din România cu privire la implementarea aplicației de dosar electronic.

:: Informarea este disponibilă aici.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.