Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete / 4-8 mai 2020
08.05.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a corupției. Luare de mită. Arest preventiv

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv pentru 30 de zile, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, reprezentant legal al unei firme private, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii august 2019, în calitate de reprezentant legal al unei firme private, inculpatul ar fi pretins de la reprezentanta unei alte societăți comerciale (martor), suma de 267.840 lei, reprezentând un comision de 2% din valoarea totală a facturilor emise și încasate de ultima societate, în baza a două contracte de Reabilitare termică a unor blocuri de locuințe din București, pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu de supervizare a lucrărilor realizate în baza celor două contracte, să aprobe situațiile de lucrări, atașamentele aferente și să emită certificatele de plată către societatea respectivă, documente fără de care nu ar fi fost posibilă încasarea contravalorii facturilor emise.

Potrivit unui contract de prestări de servicii încheiat cu o primărie de sector din București, inculpatul ar fi trebuit să verifice și să semneze situațiile de lucrări, atașamentele (pozele și măsurătorile) aferente lucrărilor executate în cadrul contractelor de reabilitare termică încheiate de diferite firme cu primăria de sector și totodată să certifice că sumele solicitate la plată sunt aferente lucrărilor executate.

În perioada 20 octombrie 2019 – 14 aprilie 2020, inculpatul ar fi primit suma pretinsă, după cum urmează:
– prima tranșă, 20.000 lei, la data de 20 octombrie 2019,
– a doua și a treia tranșă, de 10.000 lei fiecare, în perioada dintre sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii decembrie 2019,
– ultima tranșă, în sumă de 35.000 euro, la data de 14.04.2020, când s-a constatat infracțiunea flagrantă.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 40.000 lei aflată într-un cont bancar aparținând inculpatului, în vederea confiscării speciale.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Secția de combatere a corupției. Luare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Z.C.E., director și ordonator de credite la o școală gimnazială din București (plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie-octombrie 2019, în calitatea anterior menționată, inculpata Z.C.E. ar fi pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor), un comision de 4% (137.236 lei) din valoarea totală a sumei facturate de societate în executarea unui contract de lucrări de reabilitare a școlii, pentru ca, în schimb, să aprobe plățile către societate, precum și încheierea unui act adițional de prelungire a duratei contractului.

În perioada septembrie 2019-14 aprilie 2020, inculpata ar fi primit suma pretinsă, după cum urmează:
– prima tranșă, în sumă de 20.000 lei la data de 20 octombrie 2019,
– a doua tranșă, în sumă de 10.000 lei la data de 27 octombrie 2019,
– a treia tranșă, în sumă de 5.000 lei la data de 15 februarie 2020,
– ultima tranșă, în sumă de 21.000 euro la data de 14 aprilie 2020 când procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În vederea confiscării speciale, s-a dispus sechestru asigurator asupra sumei reprezentând obiectul infracțiunii.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța. contrabandă. Parcheziții domiciliare.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanța împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime au efectuat 6 percheziții domiciliare într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

În cauză s-a stabilit că, în urma unui control efectuat în Portul Constanţa Sud Agigea de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO – Porturi Maritime și specialiști din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud Agigea, asupra unui container sosit din Georgia, având ca destinatar o societate comercială din București, au fost descoperite și ridicate aproximativ 10.000.000 de țigarete.

În urma perchezițiilor domiciliare au fost identificate si ridicate pentru cercetări 5 laptop-uri, 3 unități de lucru tip PC, 3 imprimante, stickuri de stocare, 5 telefoane mobile, dar și înscrisuri constând în documente vamale și comerciale.

Trei persoane au fost conduse la sediul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime în vederea audierii.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Structura Centrală. Constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la proxenetism, spălare a banilor și complicitate la spălare a banilor. Reținere.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a inculpaților T.C.O. și B.V., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la proxenetism, spălare a banilor și complicitate la spălare a banilor.

În cauză s-a stabilit că, în cursul lunii august 2016, în municipiul Târgoviște, inculpații au aderat și sprijinit grupul infracțional organizat coordonat de inculpatul G.F.N., constituit în luna aprilie 2016, în scopul comiterii unor infracțiuni de proxenetism și spălare de bani.

S-a reținut faptul că, sub coordonarea inculpatului G.F.N., membrii grupării infracționale au determinat mai multe persoane de sex feminin să practice prostituția în Irlanda, Finlanda și Emiratele Arabe Unite, le-au înlesnit acestora activitatea de prostituție în țările mai sus menționate și au obținut sume importante de bani de pe urma practicării prostituției pe care le-au transferat în conturi bancare și prin intermediul serviciilor de transfer rapid de numerar, pentru disimularea originii ilicite a banilor.

Totodată, în perioada 23.08.2016 – 26.08.2016, în municipiul Târgoviște, județul Dâmbovița, identificând contul bancar, în euro, aparținând inculpatului B.V. și intermediind relația acestuia cu membrii grupării infracționale prin punerea la dispoziția acestora a datelor contului bancar, inculpatul T.C.O. l-a ajutat pe inculpatul G.F.N. să primească suma de 25.000 de euro, obținută din activități de proxenetism, în Irlanda, și să disimuleze originea ilicită a acestei sume de bani prin transferarea acesteia din contul bancar al inculpatei G.E.A.

La data de 06.05.2020, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat două percheziții domiciliare în urma cărora au fost ridicate mai multe înscrisuri bancare, un pistol de tip airsoft și sumele de 2740 USD și 550 de euro.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești. Trafic de minori.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului C.I., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada iunie 2019 – ianuarie 2020, inculpatul C.I. a recrutat o persoană vătămată minoră asupra căreia a exercitat agresiuni fizice, cât și amenințări și a constrâns-o să accepte practicarea prostituției,
într-un club de pe teritoriul Elveției, sumele de bani obținute fiind transferate în totalitate către suspect.

La data de 06.05.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Pitești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Pitești au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza județului Argeș, în urma căreia au fost ridicate obiecte şi înscrisuri cu valoare probatorie.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți. Constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă și complicitate la infracțiunea de contrabandă. Reținere

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinți au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 ore a inculpaților D.M. și C.N., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă și complicitate la infracțiunea de contrabandă.

În cauză s-a stabilit că, în perioada martie 2020 – mai 2020, inculpații D.M. și C.N., împreună cu un alt cetățean sârb, s-au constituit într-un grup infracțional organizat, ce avea ca scop săvârșirea unor infracțiuni de contrabandă.

În urma cercetărilor efectuate a rezultat faptul că cetățeanul sârb procura țigările de contrabandă de pe teritoriul Serbiei, iar pentru introducerea acestora în România, era folosit un autovehicul tip „camion” condus de către inculpatul C.N.

La grupul infracțional organizat au aderat și lucrători vamali din punctele de trecere a frontierei, atât din Serbia cât şi din România, care aveau rolul de a asigura trecerea în condiții de siguranță a tirului încărcat cu țigări de contrabandă.

După introducerea țigărilor în România, acestea erau preluate de inculpatul D.M., care se asigura că nu există filtre ale poliției şi autovehiculul încărcat cu țigări poate circula fără a fi oprit pentru eventuale controale, dirijând totodată șoferul autovehiculului către locul de depozitare aflat în apropierea orașului Drobeta Turnu Severin, de unde  țigările erau vândute către alți membrii grupării infracționale ce se ocupau cu comercializarea lor ,,en detail”.

La data de 07.05.2020, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Mehedinți și polițiști de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Mehedinți au efectuat un număr de 8 percheziţii în urma cărora au fost ridicate 110.697 pachete de ţigări, provenind din contrabandă și două pachete din plastic conținând sumele de 190.835 euro și 10 000 lei, ce urmau a fi date de către inculpatul D.M., în schimbul țigărilor.

:: Sursa: www.diicot.ro

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.