
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că nu reprezintă o încălcare a normelor de procedură, conform art. 105 alin. 2 C. proc. civ., ordonarea probelor din oficiu, întrucât partea care consideră că măsurile procesuale luate de instanța de judecată afectează obligaţia de echidistanţă faţă de părţi are mecanisme corectoare pe care, potrivit legii, le poate exercita în anumite condiţii. În speță, raportat la argumentul recurentului – care a invocat faptul că instanța de apel a dispus, din oficiu, o expertiză în specialitatea material rulant, a cărei utilitate nu a fost demonstrată și că aceasta nu a fost administrată corespunzător, în sensul că expertul desemnat a realizat lucrarea din birou, fără o deplasare la faţa locului, emanând concluzii lipsite de fundament, bazate doar pe estimări şi permițând recurentei să aibă serioase dubii referitoare la imparţialitatea judecătorilor – Înalta Curte a arătat că instanţa are obligația exercitării unui rol activ în scopul aflării adevărului şi preîntâmpinării oricărei greşeli în soluţionarea cauzei și că poate dipsune administrarea probelor pe care le consideră necesare şi utile cauzei, chiar dacă părţile se opun, conform art. 129 alin. 5 C. proc. civ., iar aceste chestiuni sunt lăsate în marja de apreciere a judecătorului. ”Ordonarea probei din oficiu nu semnifică de plano încălcarea obligaţiei de imparţialitate a instanţei; totuşi, dacă partea consideră că măsurile procesuale luate de instanța de judecată afectează obligaţia de echidistanţă faţă de părţi, acestea au mecanisme corectoare pe care, potrivit legii, le pot exercita în anumite condiţii. De aceea, nu se poate considera că ordonarea probelor din oficiu reprezintă o încălcare a normelor de procedură, în temeiul art. 105 alin. 2 C. proc. civ. Mai departe, în măsura în care proba cu expertiză administrată a fost realizată de expert cu încălcarea normelor referitoare la administrarea acesteia, legea îi recunoaşte părţii interesate dreptul la obiecţiuni, precum şi posibilitatea de a ataca încheierea prin care instanţa s-a pronunţat asupra acestora.” (Decizia nr. 2356 din 11 decembrie 2019, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)
Aflaţi mai mult despre C. proc. civ., expert, expertiza, Inalta Curte de Casatie si Justitie, probeJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.