« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Avizul CSM ref. propunerea legislativă pentru completarea Legii privind organizarea judiciară
08.05.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Joi, 7 mai 2020, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cu următoarele observaţii:

1. Completarea Legii nr. 304/2004, cu modificările și completările ulterioare, ar trebui să fie făcută prin includerea unui articol distinct, nu prin completarea art. 11, care reglementează principiul repartizării aleatorii a dosarelor și al continuității completului de judecată.

2. Propunerea legislativă nu se corelează cu prevederile art. 14 din OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, cu modificările și completările ulterioare, care prevede că Președintele României, prin decret, stabilește măsurile de primă urgenţă ce urmează a fi luate, drepturile şi libertăţile fundamentale al căror exerciţiu se restrânge și autorităţile militare şi civile desemnate pentru executarea prevederilor decretului şi competenţele acestora.

3. Art. 11 alin. (2) – Suspendarea de drept a activității de judecată ar trebui să opereze doar în situaţia în care cauza stării de urgenţă sau asediu o impune, şi nu în toate situaţiile în care este decretată.

4. Art. 11 alin. (3) – Dispoziţia legală nu ar trebui să restrângă doar la cauzele menţionate domeniul cauzelor ce se pot judeca în perioada stării de urgenţă, reglementarea ar trebui să aibă o anumită flexibilitate.

5. Art. 11 alin. (4)

Lista care cuprinde cauzele ce pot fi judecate în perioada stării de urgenţă/asediu să fie întocmită de Consiliul Superior al Magistraturii după consultarea/la propunerea colegiilor de conducere ale curţilor de apel, respectiv de colegiul de conducere al instanţei supreme pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Hotărârea colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie are caracter orientativ în procesul de stabilire de către Secţia pentru judecători a listei cauzelor care se judecă de către celelalte instanţe.

6. Art. 11 alin. (5) – În cauzele în care s-a dispus măsura arestării preventive sau în cauzele în care părţile execută pedeapsa în regim privativ de libertate, desfăşurarea şedinţelor de judecată prin videoconferinţă să nu aibă caracter exclusiv ci să fie decisă în funcţie de posibilităţile tehnice şi de cauza stării de urgenţă (există posibilitatea ca starea de urgenţă să nu impună restricţii de circulaţie a persoanelor).

7. Art. 11 alin. (6)
– Menționarea stării de asediu ca şi cauză de suspendare a termenelor procedurale şi de prescripţie.
– Includerea termenelor de decădere între cele pentru care se prevede suspendarea.

:: Ordinea de zi soluționată (pct. 1)

 
Secţiuni: Content, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD