Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

CJUE. Raportul anual și statistici judiciare
08.05.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 8 mai 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității:

Raportul anual 2019

Raportul anual 2019 al Curții de Justiție a UE apare în mijlocul unei crize de sănătate. Pentru prima dată, în parte ca urmare a crizei, documentul este disponibil doar în format digital (pdf) aici.

Raportul privind activitatea judiciară oferă o imagine de ansamblu completă a jurisprudenței Curții de Justiție și a Tribunalului pe parcursul anului 2019, precum și a statisticilor judiciare care oferă indicii foarte utile cu privire la evoluția litigiilor administrate de cele două instanțe.

Anul acesta a marcat finalizarea reformei arhitecturale a Tribunalului dublând numărul de judecători pentru fiecare stat membru. De asemenea, acesta a marcat cea de-a 30-a aniversare a acestei instanțe, sărbătorită în special cu organizarea unui colocviu pe tema „Tribunalul Uniunii Europene în era digitală”.

Anul s-a caracterizat printr-un ritm deosebit de activitate judiciară, așa cum rezultă din numărul record de cauze introduse. De asemenea, am asistat la o durată medie redusă a procedurilor judiciare.

În cele din urmă, ne amintim de un număr record de aproximativ 5.000 de vizitatori în timpul zilei porților deschise.

Repere ale activității judiciare din 2019

Anul judiciar 2019 a fost excepțional pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, sub două aspecte.

Pe de o parte, numărul de cauze introduse la cele două instanțe a atins în anul care s-a încheiat un nivel fără precedent, întrucât se ridică la 1 905 cauze față de 1 683 în anul 2018 și de 1 656 în anul 2017. Pe de altă parte, numărul de cauze soluționate de instanțe în anul 2019, care se ridică la 1 739, este apropiat de nivelul istoric atins în anul 2018, cu 1 769 de cauze soluționate.

Datorită eforturilor depuse de cele două instanțe și bunei utilizări a resurselor disponibile, statisticile judiciare din anul 2019 dovedesc o gestionare a procedurilor tot mai eficace, în special în ceea ce privește durata procedurii de judecată.

Curtea de Justiție

O primă tendință se desprinde în ceea ce privește numărul de cauze introduse: astfel, cu 966 de cauze noi cu care a fost sesizată în anul 2019, Curtea înregistrează numărul de cauze cel mai ridicat din istoria sa, acest număr reprezentând o creștere de aproape 14 % față de numărul cauzelor introduse în anul 2018 (849), care constituia deja un an record în această privință. La fel ca în cazul celor doi ani anteriori, la originea acestei creșteri se află, în principal, cererile de decizie preliminară (641 de cauze preliminare noi în anul 2019 față de 568 în anul 2018), însă Curtea a înregistrat de asemenea o creștere semnificativă a numărului de recursuri, de recursuri în materie de măsuri provizorii și de recursuri în materie de intervenție (266 de cauze în anul 2019 față de 199 în anul 2018), spre deosebire de acțiunile directe al căror număr a scăzut în anul 2019 (41 decauze).

În ceea ce privește recursurile formulate împotriva hotărârilor Tribunalului, trebuie să se observe că, de la 1 mai 2019, Curtea a adoptat un mecanism de admitere în principiu a recursurilor în anumite materii, care ar trebui să îi permită să se concentreze și mai mult asupra misiunii sale principale de interpretare a dreptului Uniunii în cadrul trimiterilor preliminare.

Un alt element care marchează aceste statistici este numărul de cauze încheiate de Curte care reflectă activitatea extrem de intensă desfășurată de instanță: în anul 2019, au fost soluționate de Curte 865 de cauze față de 760 în anul 2018. Acest număr constituie un record și reprezintă astfel dublul cauzelor soluționate în anul 2001 (434).

În sfârșit, Curtea a știut să facă față angajamentelor sale în ceea ce privește termenele de procedură, în pofida creșterii numărului de cauze noi, întrucât durata medie de soluționare a cauzelor a rămas, în anul 2019, la un nivel satisfăcător: 15,5 luni pentru soluționarea cauzelor preliminare și 11,1 luni pentru soluționarea recursurilor.

page3image1791520

Tribunalul

Pentru Tribunal, una dintre trăsăturile fundamentale ale anului ce s-a încheiat este echilibrul care a fost aproape atins între numărul de cauze introduse (939) și numărul de cauze soluționate (874), iar aceasta în pofida introducerii unui grup mare de cauze conexe la sfârșitul anului și a reînnoirii parțiale a membrilor săi.

Creșterea numărului de cauze introduse este foarte clară, cu aproximativ 105 cauze în plus față de anul 2018, și anume o creștere de aproape 13 %. Materiile care au cunoscut cele mai puternice creșteri sunt în special ajutoarele de stat și dreptul instituțional.

Eforturile depuse de Tribunal se traduc mai ales în termenul de soluționare a cauzelor care își continuă tendința de scădere. Astfel, durata judecării cauzelor soluționate prin hotărâri și prin ordonanțe a fost considerabil redusă (16,9 luni în anul 2019 față de 20 de luni în anul 2018 și 26 de luni în cursul primei părți a anilor 2010). Această ameliorare netă este unul dintre rezultatele reformei arhitecturii jurisdicționale a Uniunii care a fost finalizată în anul 2019.

Un prim bilanț poate fi întocmit în ceea ce privește aplicația e-raCuria, care constituie de la 1 decembrie 2018 modalitatea exclusivă de schimb de documente judiciare între reprezentanții părților și Tribunal. În anul 2019, prin intermediul acestei aplicații, Tribunalul a putut să prelucreze aproape 750 000 de pagini de acte de procedură. Generalizarea acestui sistem a permis astfel să se pună capăt gestionării mixității formatelor (hârtie și digital).

Trebuie să se observe că decizia ca Tribunalul să judece mai mult în complete de judecată compuse din cinci judecători în cauzele care justifică acest lucru va permite creșterea autorității hotărârilor acestei instanțe. Astfel, începând din anul 2016, numărul de cauze soluționate de complete de judecată extinse oscilează în jurul a 60 de cauze pe an față de mai puțin de 10 la începutul deceniului.

page5image1796672
Secţiuni: CJUE, Content, Jurisprudență, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO