Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Hotărârea Senatului ref. răspunsul economic coordonat al Comisiei Europene la epidemia de COVID-19
08.05.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul Uniunii Europene, Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 366 din 07 mai 2020, a fost publicată Hotărârea nr. 18/2020 referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiții și Eurogroup – răspunsul economic coordonat la epidemia de COVID-19 COM (2020) 112 final.

Astfel, Senatul României apreciază măsurile și viteza de reacție a Comisiei în condițiile urgenței atenuării impactului economic al COVID-19.

Totuși, își exprimă îngrijorarea:
 pentru neexistența în prezent a unei rezerve de resurse medicale și sanitare strategice la nivel european;
– pentru faptul că utilizarea cu precădere a instrumentelor financiare va accentua decalajele dintre statele membre debitoare și cele creditoare. Se reamintește faptul că politica monetară a Băncii Centrale Europene din ultimii ani, având drept scop relansarea economiei europene, a avut rezultate controversate; am asistat astfel la creșterea prețurilor la terenuri, imobiliare, în general, și o rupere totală a cursurilor bursiere de mersul economiei reale, fenomene generate de cantitatea uriașă de bani ieftini și de achizițiile de obligațiuni ale băncii centrale;
pentru riscul „uberizării” economiei. Marile corporații cu acoperire globală din domeniul tehnologiei informației și afacerile bazate pe utilizarea acesteia sunt favorizate de criza actuală; populația închisă în propriile locuințe și conectată la internet s-a transformat nu doar în client al platformelor online, ci și într-o foarte bogată resursă de date; cantități uriașe de informație sunt colectate în această perioadă, cu avantaje economice, politice și sociale greu de calculat și anticipat. Contribuția la formarea bunurilor și serviciilor publice a acestui sector este minimă, în comparație cu avantajele de piață și rezultatele economice.

De asemenea, Senatul solicită:
un grad mai ridicat de transparență și detaliere a anexelor acestei comunicări, precum și a măsurilor viitoare ce se vor lua de către Comisie în contextul atenuării impactului economic și social al COVID-19;
măsuri economice, sociale și politice adecvate gravității crizei și obiectivului de construire a unei Uniuni solidare în interior și cu o voce pe plan global. Combaterea atitudinilor populiste și eurosceptice, de retragere în granițele proprii, în contextul în care cooperarea este absolut necesară în atingerea obiectivelor asumate, nu se poate realiza doar prin supravegherea celor care exprimă asemenea poziții și denunțarea celor care le răspândesc în mod interesat, mai ales în spațiul virtual.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti