Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Drept penal Interviuri

Radu-Bogdan Călin: Profesia de procuror se practică obligatoriu cu pasiune, dar fără patimă

10 noiembrie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Radu-Bogdan Călin

Radu-Bogdan Călin

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule procuror Radu Bogdan Călin, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. O să vă rog să ne spuneți de ce ați ales studiul Dreptului.

Radu-Bogdan Călin: Şi eu vă mulțumesc pentru oportunitatea de a fi în contact cu cititorii JURIDICE.ro.

Studiul dreptului a fost o alegere firească pentru mine. Încă din copilărie am avut o aversiune față de nedreptăți şi un spirit justițiar. Îmi plăcea să rezolv situațiile tensionate de pe terenul de joacă şi să iau apărarea celor nedreptățiți.

După terminarea liceului, am ales dreptul în urma unei ample analize. Atunci când am ales ceea ce urmează să studiez, m-am gândit care ar fi domeniul în care aş putea cel mai bine să îmi pun abilitățile în valoare şi să mă dezvolt. Pentru fiecare dintre noi este important să excelăm în ceea ce ne alegem să facem, pentru ca apoi să putem culege roadele excelenței.

Pot afirma că dreptul m-a ales pe mine şi m-a sedus prin frumusețea sa, prin complexitate şi mai ales prin faptul că mereu te determină să studiezi şi să evoluezi.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Alina Matei: Cum ați făcut alegerea profesiei pe care o practicați?

Radu-Bogdan Călin: Inițial m-am îndreptat spre profesia de polițist, gândindu-mă că voi putea să fiu parte din schimbarea în bine a societății şi am susținut admiterea la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

Recunosc că la momentul absolvirii liceului, în anul 2010 nu am fost suficient de bine informat cu privire la profesiile juridice pe care aş putea să le urmez.

În timpul anilor de studiu în cadrul Academiei de Poliţie am descoperit frumusețea profesiilor juridice şi am fost atras de profesia de procuror.

Atracția s-a datorat faptului că profesia de procuror presupune mult dinamism şi o contribuție ridicată la înfăptuirea actului de justiție. Procurorul este un actor important în actul de justiție şi implicarea acestuia este vitală pentru buna desfășurare a anchetei penale.

Alina Matei: Jurământul, depunerea jurământului este una dintre cele mai importante momente din viața unui profesionist. Cum a fost în cazul dumneavoastră? Am înțeles că, de fapt, jurământul este citit de o persoană, și nu de fiecare în parte.

Radu-Bogdan Călin: Depunerea jurământului este un moment solemn, unic şi plin de emoţie pentru orice magistrat. În cazul meu, depunerea jurământului a avut loc în faţa întregului colectiv de procurori şi a fost depus în mod individual.

Alina Matei: Momentul unic al jurământului s-a întâmplat să vă apară în minte în timpul desfășurării activității de procuror?

Radu-Bogdan Călin: Toată activitatea o desfășor în baza jurământului depus. De multe ori în timpul activității de procuror am avut de luat decizii grele, care implicau o analiza profundă. În procesul decizional am avut în vedere că trebuie să ajut la înfăptuirea unui act de justiție care să fie nu numai în conformitate cu dispozițiile legale, ci un act de justiție drept.

Alina Matei: Cum este să fii procuror?

Radu-Bogdan Călin: Profesia de procuror este una deosebit de atractivă, care se practică obligatoriu cu pasiune, dar fără patimă.

Să fii procuror este o plăcere, dar în acelaşi timp şi o obligaţie. Este o plăcere pentru că eşti mereu în căutarea adevărului, ai parte de mult dinamism şi este necesar să îţi pui la contribuţie imaginaţia pentru a construi material probatoriu. În același timp ai o obligație de a înfăptui cu rapiditate şi echilibru actul de justiţie, obligaţie pe care o ai în primul rând faţă de cei lezaţi prin săvârşirea infracţiunii.

Cea mai mare satisfacție a unui procuror este ca în cauzele pe care le instrumentează adevărul judiciar stabilit în baza probelor administrare să fie același cu adevărul obiectiv.

Alina Matei: Care dintre probele/măsurile prevăzute de Codul de procedură penală sunt cel mai greu de administrat pentru un procuror?

Radu-Bogdan Călin: În mod clar metodele speciale de supraveghere. Evoluția tehnologică a dus la apariția unor fenomene infracționale noi, precum și la o mai lesne planificare și executare a activității infracționale.

Dacă acum 10 ani pentru a intercepta comunicările unei persoane era suficient să interceptezi convorbirile telefonice, în prezent apariția aplicațiilor care folosesc traficul de date mobile şi end to end encryprion, Whatsapp, Telegram, Signal, îngreunează procesul de interceptare.

Anchetatorii trebuie să dea dovadă de imaginație în punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru a reuși să surprindă comunicațiile care au legătură cu activitatea infracțională.

Alina Matei: Minciuna se simte în aer (bine, vorba era love is in the air :). Însă ceea ce doresc să vă întreb este cum vă dați seama dacă persoana din fața dumneavoastră (parte vătămată, inculpat, martor, expert) minte (pe românește) sau ascunde/omite adevărul? Mă refer nu atât la atenționarea cu accente juridice, ci la ce poate rostogoli buturuga minciunii.

Radu-Bogdan Călin: În timp, după dobândirea unui bagaj de experiență înveți să interpretezi anumite semnale ale persoanelor pe care le audiezi. Semnalele sunt reprezentate în principal de limbajul nonverbal: mişcări ale picioarelor, ticuri nervoase, evitarea contactului vizual, etc.
Atunci când identific aceste semnale, încerc, prin întrebări adresate persoanei audiate, să demonstrez că încearcă să ascundă adevărul, pentru a putea să dau o valoarea probatorie scăzută depoziției.

Alina Matei: Care este percepția oamenilor despre procurori din contactul pe care l-ați avut până acum cu justițiabilii, ca urmare a dosarelor pe care le-ați instrumentat?

Radu-Bogdan Călin: Percepţia persoanelor variază, în funcţie şi de calitatea pe care o au.
În instrumentarea dosarelor permanent iau contact cu persoane, care au diferite calități, de persoană vătămată, martor, suspect sau inculpat.

În primul cred că trebuie să existe o bună comunicare între persoanele din sistemul judiciar şi cei care intră în contact cu acesta. În urma interacțiunii persoanele trebuie să fie lămurite cu privire la faptul că procesul penal se desfășoară în baza unor reguli clare şi scopul principal este aflarea adevărului.

Dacă există comunicare, persoanele vor fi lămurite cu privire la modul în care funcționează sistemul judiciar şi vor avea o mai bună percepție a acestuia.

Alina Matei: În Marea Britanie, judecătorii, înainte de a intra în activitate, petrec o lună de zile în închisoare, adică stau efectiv acolo, pentru a avea reprezentarea celor care vor fi condamnați. Credeți că ar fi util ca o astfel de măsură să existe și în România?

Radu-Bogdan Călin: În România, magistrații cunosc condiţiile din penitenciare. Pe parcursul anilor de studiu la Instititul Naţional al Magistraturii am vizitat de mai multe ori penitenciarele din România, pentru a lua cunoștință despre modul în care se execută pedepsele.

Consider că aceste vizite au fost de bun augur şi ajută magistratii pentru o mai bună individualizare a pedepselor.

În România, executarea pedepselor este o fază a procesului penal şi de aceea cred ca toţi actorii care participă la procesul penal, judecători, procurori, avocaţi, ar trebui să cunoască care sunt condițiile de detenție.

Nu cred că a petrece o lună efectiv în închisoare ar fi util pentru un magistrat, în schimb cred că ar trebui organizate vizite periodic.

Alina Matei: Sunteți doctorand. Preocuparea dumneavoastră pentru studiu este modul dumneavoastră de ”a persista în viață”, așa cum spune domnul Gabriel Liiceanu?

Radu-Bogdan Călin: Întrucât dispozițiile legale se modifică permanent, iar jurisprudența națională şi convențională este într-o continuă evoluție, pentru a fi specialist în materia dreptului trebuie să fi într-o continuă pregătire profesională. Acesta este şi motivul pentru care sunt implicat şi în activitate de cercetare ştiinţifică, pentru a persista în viaţa profesională.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Radu-Bogdan Călin: Dragi actuali sau viitori specialiști ai dreptului, să nu uitați că înfăptuirea actului de justiție se face din dragoste pentru oameni.

Alina Matei: Vă mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Radu-Bogdan Călin: Şi eu vă mulțumesc, a fost o plăcere!

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership