« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept comercial
CRAZNIC
 

Ministerul Justiției. Au fost adoptate măsuri în domeniul societăților în vederea desfășurării reuniunilor organelor statutare
08.05.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 8 mai 2020, Ministerul Justiției a informat că proiectul de Ordonanță de urgență pentru adoptarea unor măsuri în domeniul societăților în vederea desfășurării reuniunilor organelor statutare a fost aprobat în ședința de Guvern de joi, 7 mai 2020, potrivit unui comunicat.

Actul normativ, inițiat de Ministerul Justiției, are ca obiectiv facilitarea desfășurării procedurilor statutare în cadrul societăților. În acest sens, este esențial ca operatorii economici să dispună de instrumente decizionale flexibile, adaptate noilor condiții determinate de pandemia de COVID-19, care să le permită adoptarea unor decizii rapide.

Concret, soluțiile reglementate permit adoptarea, prin folosirea tehnicilor moderne de comunicare sau corespondență, hotărârilor adunărilor generale ale asociaților/acționarilor la distanță, chiar dacă în actul constitutiv nu se prevede explicit această posibilitate.

Proiectul oferă garanția că toții acționarii/asociații beneficiază de tratament egal și creează premisele exprimării drepturilor acționarilor minoritari, nefiind afectate garanțiile de transparență a adunării generale a acționarilor și nici elaborarea documentației de către organele de administrare și de conducere în pregătirea acesteia.

De asemenea, este încurajată folosirea mijloacelor de comunicare la distanță și pentru derularea procesului decizional în cadrul organelor societare colegiale de administrare și conducere, cu garantarea principiului colegialității deliberărilor.

Aceste soluții sunt așteptate de mediul de afaceri, dovadă fiind numeroasele propuneri pe care Ministerul Justiției le-a primit la proiectul de Ordonanță de urgență privind unele măsuri în domeniul societăților pentru desfășurarea reuniunilor organelor statutare în perioada de consultare publică și pe care le-a valorificat în forma pe care a supus-o aprobării Guvernului.
Cadre similare de reglementare au fost promovate și de alte state membre ale UE, precum Franța, Spania sau Germania. Acestea oferă societăților care nu și-au prevăzut în actele constitutive sau nu o puteau face, neexistând un context, mecanisme de adoptare a deciziilor în cadrul organelor statutare adaptate circumstanțelor extraordinare.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!












Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.