« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Dincolo de bariere, dialog între profesii
11.05.2020 | Daniela-Alexandra STAMATE, Emil-Mihail TRENTEA TATU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Daniela-Alexandra Stamate

Daniela-Alexandra Stamate

Emil-Mihail Trentea Tatu

Emil-Mihail Trentea Tatu

În urmă cu câteva săptămâni, tabloide judiciare prezentau situaţia unui avocat umilit în sala de judecată de un judecător, folosind în titluri cuvinte care instigau la dispreţ între cele două profesii juridice.

Au urmat reacţii nemăsurate, profund jignitoare, venite preponderent de la colegi, profesionişti ai dreptului care, pe de o parte, nu erau direct implicaţi şi afectaţi, iar pe de altă parte, nu cunoşteau toate elementele de fapt.

Unii au profitat de situaţie pentru a-şi alimenta propriile frustrări nerezolvate, hrănindu-se cu instinctul de a avea dreptate şi cu depăşirea limitelor libertărţii de exprimare.

Deşi niciunul dintre noi nu a avut vreodată intenţia de a umili sau de a denigra şi nici măcar de a face cunoscut incidentul întregii opinii publice, cu nesfârşita uimire şi cu deplin regret am constatat că cei mai animaţi în a jigni şi a face rău instituţional sau virtual, în mod gratuit, au fost alţii decât actorii piesei judiciare.

Să sugerăm tabloidelor judiciare să aibă decenţă în exprimare şi în intenţii sau măcar să cenzureze jignirile este prea mult pentru societatea în care trăim. Ar însemna un implant de principii.

Însă, în mod ferm dezavuăm reacţiile nepotrivite şi lipsite de deontologie ale colegilor şi ne dorim ca prin prezentul mesaj să ridicăm distanţarea socio-judiciară care ne desparte de prea multă vreme şi să eradicăm epidemia virusului cerebral care atacă nevrednic cele două profesii juridice – judecător şi avocat.

Dragi colegi,

Situaţiile sociale extreme pot scoate din noi toţi ceea ce avem mai rău, după cum, aşa cum vom releva în continuare, astfel de situaţii pot să scoată la lumină şi ceea ce avem mai bun.

Ambii semnatari suntem membri ai două profesii juridice (judecător, avocat) care, într-un stat de drept, au avut si au un rol primordial, de echilibru. În acelaşi timp profesiile noastre, prin rolurile fiecăreia pe scena actului de justiţie, au ajuns, de cele mai multe ori nejustificat, în poziţii antagonice, uneori făţiş conflictuale. Unii poate ne-am simţit umiliţi, alţii presaţi sau ameninţaţi. O astfel de situaţie, născută din lipsa de dialog direct, a unei comunicări deficitare între profesii, a condus în final la redactarea prezentei poziţii comune.

Trecând peste detaliile care ne despart, împreună judecător şi avocat, am considerat că este firesc ca momentul despărţitor să fie tratat cu deschidere, dialog şi identificarea, în primul rând în noi, a resurselor de a depăşi ceea ce ne desparte şi de a redescoperi tot ceea ce ne apropie.

De aceea, considerăm că ceea ce noi am reuşit, ar putea fi şi pentru alţii un minim exemplu despre ceea ce înseamnă crearea unei punţi între cele două profesii dincolo de orgolii, mentalităţi induse şi influenţe externe. Iar o astfel de punte este, în principal, dialogul întâi uman şi apoi profesional.

Văzând faptul că pentru situaţii precum cea pe care am trăit-o împreună, singurele soluţii „oficiale” sunt departe de orice posibilitate de „soluţionare amiabilă”, am ales să vorbim deschis unul cu celălalt ca oameni şi profesionişti.

Împreună am ajuns la concluzia, firească de altfel, dar greu de identificat în lipsa unui dialog deschis şi loial, că deşi în niciun moment nu a lipsit respectul reciproc (uman şi profesional), comunicarea deficitară şi barierele de mentalitate specifice fiecăreia dintre profesiile noastre au condus la crearea unei situaţii tensionate, pe care niciunul dintre noi nu şi-a dorit-o.

Împreună am regăsit ceea ce profesional ne apropie. Iar ceea ce ne apropie este infinit mai important decât ceea ce ne desparte.

Împărţim cu toţii, avocaţi şi judecători, pregătirea, cunoştinţele, principiile profesionale şi tot ceea ce reprezintă „dreptul” ca manifestare şi reglementare a binelui şi a echităţii. Considerăm că este primordial pentru fiecare dintre noi să conştientizăm faptul că profesiile noastre sunt indisolubil interdependente.

Credem cu tărie că buna-credinţă, respectul reciproc şi profesionalismul trebuie să fie primele principii care să guverneze relaţia dintre cele două profesii. Dacă cei mai mulţi dintre noi vom reuşi să ne adaptăm acţiunile având la bază aceste principii, apreciem că orice falie profesională poate fi legată.

Nu acţionăm unii împotriva celorlalţi, nu ducem o bătălie, ci luptăm împreună, potrivit rolului fiecăruia dintre noi, pentru dreptate şi pentru înfăptuirea justiţiei. Orice altceva ne-ar anima în acţiunile noastre, credem că perverteşte idealurile pentru care fiecare dintre noi am ales dreptul, cu tot ce înseamnă el.

Împreună contribuim la înfăptuirea actului de justiţie, iar dacă alegem să vedem cu adevărat şi conştient asta, vom putea să vedem un partener la bară, în prezidiu sau oriunde altundeva.

Milităm pentru toleranţă şi înţelegere între profesii şi am ales împreună să împărtăşim aceste gânduri în speranţa că poate fi un pas, mic (pentru noi nu ultimul), în crearea unui mediu judiciar mai eficient şi mai plăcut şi, de ce nu, în creşterea încrederii publicului în sistemul judiciar.

Ne aşteaptă o perioadă dificilă care poate crea, din nou, disensiuni între cele două profesii. Însă nobleţea, eleganţa profesiilor şi înţelegerea reciprocă ne pot ajuta să depăşim orice situaţie împreună.

Finalul acestui mesaj îl exprimăm prin versurile marelui nostru poet, Tudor Arghezi:

Din viaţa voastră goală făceaţi întîietate
Că fiecare ţine să aibă el dreptate,
Dreptatea mea-i supusă dreptăţii tale ş-între
Dreptăţile-ntristate domnesc doar cele mîndre.”

Jud. Daniela-Alexandra Stamate, Judecătoria Constanţa
Av. Emil-Mihail Trentea Tatu, Baroul Constanţa

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Secţiuni: Opinii, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD