Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Avocați Opinii SELECTED Sistemul judiciar

Despre deosebitele sarcini cerute profesiunii de avocat și despre beneficiile practicării cu asiduitate a acesteia 

10 mai 2023 | Claudiu-Octavian ULICI
Claudiu-Octavian Ulici

Claudiu-Octavian Ulici

Așa cum ne spune Jean Baudrillard în ”The Consumer Society Myths and Structures” (SAGE London 1998), „Revoluția bunăstării” este moștenitoarea sau executoarea revoluției burgheze, sau pur și simplu a oricărei revoluții care proclamă egalitatea umană ca principiu fără a putea în mod fundamental să o realizeze. Principiul numit și ”democratic” este transferat de la unul real de egalitate capacităților, a responsabilităților, a șanselor sociale și a fericirilor la o egalitate în fața Obiectului, reprezentat de marfa de consum și a altor semne de succes social și de fericire. Aceasta este democrația poziției sociale, democrația televizorului, a mașinii și a computerului, o democrație aparent concretă, dar de fapt formală, care corespunde celor înscrise codurile juridice. Fiecare din acestea, servește ca alibi pentru celălalt și se combină într-o ideologie democratică generală care ascunde absența democrației și inexistența egalității. (p. 50). Ne mai spune apoi Baudrillard, cum că cele câteva simptome de democratizare ar fi de fapt alibiuri pentru viabilitatea sistemului (p. 54), dar toți participăm și toți avem datoria de ameliorare a cotidianului.

Participarea aceasta este însă de cele mai multe ori una de fațadă, în care fiecare a primit rolul unui manechin în vitrina de prezentare și de aceea mă voi referi aici, foarte pe scurt la ce se înțelege prin manechin și ce înseamnă un ”manechin” îmbrăcat cu robă de avocat.

Un manechin așadar, este un model uman, unul folosit în special pentru a prezenta hainele într-un magazin și a atrage astfel clientela. În general ceva care nu este real și este folosit pentru a ajuta într-o anumită practică, sportivă spre exemplu, sau pur și simplu pentru a înșela, pentru a crea iluzia a ceva. În sporturile de contact manechinul ține locul oponentului și asemeni unui sac de box primește lovituri din toate părțile, cu toată forța și cu oricare parte a corpului celui care se antrenează. În antrenamentele pentru război este colorat asemeni dușmanului și îți poți descărca în el întregul încărcător al mitralierei fără nici o remușcare. Un manechin bun mimează cât mai bine un oponent, iar unul de slabă calitate se rupe la prima lovitură mai zdravănă. Rolul manechinului este acela de a ține locul la ceva, de a mima existența a ceva ce nu este tocmai acolo, dar te pregătește pentru situația în care va fi, de va fi să fie vreodată. Un manechin este un alibi, în sensul dat de Baudrillard, ceva ce ține locul, sau mimează existența a ceva. Astea fiind spuse, eu cred că acum trebui să o spun direct, un avocat este un soi de manechin pentru democrație. Un soi de manechin de tipul celui folosit în sporturile de contact.

Clientul este primul care îl lovește și iar îl lovește, cu toate puterile, din toate unghiurile și cu toate armele, pentru a se descărca de problema sa juridică copleșitoare și care nu îi dă liniște de atâția ani. Problema poate fi oricare, să zicem una legată de munca sa de unde tocmai a fost concediat sau i s-a redus substanțial venitul, de familia sa care stă să se destrame, de moștenirea rămasă de la părinți, de problemele generale pe care le are cu comunitatea, sau cu întreg sistemul în care viețuiește.

După ce clientul obosește, ia o mică pauză și apoi începe o nouă serie de lovituri, de data aceasta fiind mai încălzit, lovind mai precis și cu mai multă forță. A doua serie de lovituri este pentru a-l convinge pe avocat să întreprindă o anumită acțiune judiciară, una care să îl spele de toate păcatele și să-i redea întreaga liniște sufletească, dar să rămână și cu întreg patrimoniul neafectat. Clientul îi dă avocatului sarcini grele sau imposibile și vrea să îl plătească cât mai puțin, dar speră că dreptatea va fi de partea lui, oricare ar fi sfârșitul demersurilor judiciare.

După cele două prime reprize de șuturi, avocatul își dă singur a treia repriză cu pumnii în cap, când se apucă să găsească soluția bună pentru problema aproape imposibilă a clientului și pentru care niciodată nu va găsi suficientă jurisprudență relevantă sau doctrină de profil. Această a treia repriză îl ajută însă și să se obișnuiască cu loviturile ce le va primi în repriza care urmează, în repriza cea mai dificilă. Urmează, repriza a IV-a în ring cu judecătorul.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Înaintând cererile, urmează pentru început liniștea de dinaintea furtunii. Etapa regularizării la rece, etapa în care este urmărită documentația care a înregistrat-o și îi este adusă prima critică muncii sale, în care așa cum am mai spus nu sunt arătate problemele lui, ci problemele clientului. După câteva săptămâni sau luni, se aude, dar de îndată după înregistrarea actelor, gongul și părțile își fac apariția, una față în față cu cealaltă. Acum el stă în fața Celui de care auzise numai în șoaptă și nu i se putea rosti numele, în fața Celui care întruchipează chiar puterea de a da sau a lua viața cuiva. Mă rog, pedeapsa cu moartea este abolită, dar pedeapsa cu rușinea veșnică este chiar la modă. Judecătorul îl lovește primul cu toată puterea pentru a demonstra public sălii de judecată vastele sale cunoștințe jurisprudențiale, care includ printre multe altele expertiza pedagogică, psihologică, medicală și chiar de multe ori, una caligrafică, topografică ori inginerească în genere.

El, avocatul, de cele mai multe ori, nu apucă nici măcar să spună că se dă bătut. Se întoarce cu spatele și Iese din sală văzând cu ochii, învins și cu picioarele tremurând pe sub robă. Lasă în urmă în fuga sa dosare, cereri, taxe de timbru, instrumente de scris, speranțe.

Asta este de multe ori viața profesionistului, iar în rest mai sunt și multe ore de așteptare. Da știu, dar excepțiile confirmă regula.

Beneficiile practicării avocaturii sunt văzute în special ca fiind materiale, sau mai bine zis ar putea fi, căci în prezent procesul birocrat de guvernare lipsește de posibilitatea de emancipare individuală. Totuși, dacă clientul profesează, având o întreprindere de afaceri, la limita legii și este sfătuit de avocat cum să nu sară această limită, ori aparent să pară că nu o sare, ei se cuvine să împartă prada.

Și aici democrația este pusă în vitrină pentru a fi privită nu utilizată, profesia creează un alibi sistemului. ”Manechinul” avocat trebuie totuși să se transforme într-un obiect dur și greu de lovit. Să spunem un stâlp de înaltă tensiune. Acesta e din oțel, deci nu trebuie lovit nici măcar accidental, cu atât mai mult în antrenament și este mai periculos dacă e pus la pământ. ”Oțelul” ăsta e un aliaj format din regula de drept bine întocmită și aplicată fiecăruia după măsura sa, dar și cu respectarea unui standard strict al instrumentelor de măsurat. Nu un standard stabilit de particulari, ci unul stabilit în comunitate.

Av. dr. Claudiu-Octavian Ulici

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership