Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Modificarea Orientării BCE/2014/31 privind măsuri suplimentare temporare legate de operațiunile de refinanțare din Eurosistem și eligibilitatea colateralului


13.05.2020 | Elena ALBU
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu 

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 148/10 din 11 mai 2020, a fost publicată Orientarea (UE) 2020/634 a Băncii Centrale Europene din 7 mai 2020 de modificare a Orientării BCE/2014/31 privind măsuri suplimentare temporare legate de operațiunile de refinanțare din Eurosistem și eligibilitatea colateralului.

În conformitate cu articolul 18.1 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene (denumit în continuare „Statutul SEBC”), pentru a atinge obiectivele Sistemului European al Băncilor Centrale, Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale naționale ale statelor membre a căror monedă este euro (denumite în continuare „BCN”) pot desfășura operațiuni de creditare cu instituții de credit și cu alți participanți pe piață, pe baza unor garanții corespunzătoare. Condițiile generale în care BCE și BCN sunt pregătite să participe la operațiuni de creditare, inclusiv criteriile în temeiul cărora este stabilită eligibilitatea colateralului pentru operațiunile de creditare din Eurosistem, sunt prevăzute în Orientarea (UE) 2015/510 a Băncii Centrale Europene (BCE/2014/60).

În completarea măsurilor de relaxare a politicilor în materie de garanții pe care le adoptase deja la 7 aprilie 2020, Consiliul guvernatorilor a adoptat, la 22 aprilie 2020, un nou set de decizii ca răspuns la pandemia de COVID-19. Aceste noi măsuri vizează atenuarea impactului negativ asupra disponibilității garanțiilor pentru operațiunile de creditare din Eurosistem al eventualelor scăderi ale ratingului rezultate din efectele economice ale declanșării pandemiei de COVID-19. Împreună cu măsurile adoptate la 7 aprilie 2020, aceste noi măsuri vizează, în special, asigurarea faptului că contrapărțile Eurosistemului sunt în continuare în măsură să mențină și să mobilizeze garanții suficiente pentru a putea participa la operațiunile de furnizare de lichiditate derulate de Eurosistem și că, prin urmare, Eurosistemul este în măsură să sprijine acordarea de credite economiei din zona euro. În consecință, participarea la aceste operațiuni cu aceste garanții ar trebui să se bazeze pe criterii de eligibilitate a colateralului și pe măsuri de control al riscurilor modificate temporar.

Aceste noi măsuri sunt proporționale în raport cu scopul contracarării riscurilor grave la adresa stabilității prețurilor, a mecanismului de transmisie a politicii monetare și a perspectivelor economice din zona euro, care derivă din declanșarea pandemiei de COVID-19.

Având în vedere cele de mai sus, Consiliul guvernatorilor consideră că Eurosistemul poate continua, temporar, să accepte drept colateral active tranzacționabile, precum și emitenții acestor active, care îndeplineau cerințele minime de calitate a creditului la 7 aprilie 2020, în pofida unei deteriorări a ratingurilor de credit stabilite de agențiile de rating de credit acceptate în Eurosistem, atât timp cât ratingurile rămân peste un anumit nivel de calitate. În același timp, Consiliul guvernatorilor consideră că acest lucru nu ar trebui să afecteze criteriile de eligibilitate pentru achiziționare directă în cadrul programelor BCE de achiziționare de active.

În vederea asigurării unui mecanism adecvat de transmisie a politicii monetare și ținând seama de nevoia contrapărților Eurosistemului care participă sau vor participa la operațiunile de furnizare de lichiditate derulate de Eurosistem de a menține garanții suficiente pentru aceste operațiuni, Consiliul guvernatorilor consideră că măsurile temporare suplimentare prevăzute în prezenta orientare ar trebui să se aplice până la prima dată de rambursare anticipată din cadrul celui de-al treilea program de operaţiuni ţintite de refinanţare pe termen mai lung (TLTRO-III).

În consecință, Orientarea BCE/2014/31 este modificată în mod corespunzător.

Prezenta orientare se adresează tuturor băncilor centrale din Eurosistem.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro