« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

ADSA face un apel public către membrii Parlamentului României în sensul respectării Constituției și a statutului său de putere legislativă, având în vedere Proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
13.05.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 12 mai 2020, Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților din România a dat publicității următorul comunicat:

„Motto: ”Dacă n-ar exista parlamente, ar putea guverna orice chelner.” (Otto von Bismarck)

Având în vedere Proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și importanța protejării și apărării drepturilor și libertăților cetățenilor acestui stat,

Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților din România face un apel public către membrii Parlamentului României în sensul respectării Constituției și a statutului său de putere legislativă.

Reamintim, pe această cale, faptul că o lege prin care se restrânge exercițiul drepturilor și libertăților fundamentale trebuie să conțină în textul său toate măsurile și condițiile în care un drept sau libertate fundamentală sunt restrânse, precum și întreaga procedură aferentă, iar acestea trebuie să îndeplinească toate condițiile prevăzute de art. 53 alin 1 si 2 din Constituția României (să fie necesare, proporționale, nediscriminatorii și să nu aducă atingere existenței dreptului sau libertăților).

Parlamentul României este singura autoritate legiuitoare a României, în materia restrângerii exercițiului drepturilor și libertăților fundamentaleastfel încât delegarea puterii legislative către Guvern sau Ministere nu este posibilă.

Exclusiv Legea, ca act normativ, poate conține măsurile și condițiile restrângerii drepturilor, precum și perioada pentru care acestea pot fi restrânse, sens în care cităm dispozițiile art. 53 din Constituția României potrivit cărora:

” (1) Exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăților cetățenilor; desfășurarea instrucției penale; prevenirea consecințelor unei calamități naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporțională cu situația care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertății.”

Potrivit art. 61 alin 1 din Constituție ”Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.”

 
Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD