Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Bacău. Calitatea procesuală pasivă a Statului Român prin Ministerul Finanțelor într-o cauză civilă având ca obiect hotărâre care să țină loc de contract; existența unei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare


10 noiembrie 2022 | Andreea MARCA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Andreea Mârcă

Andreea Marca

Circumstanțele cauzei

Prin cererea înregistrată la Judecătoria Bacău, reclamanta D.B. în contradictoriu cu pârâții M.B. și M.R. a solicitat pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare, motivând că, a încheiat cu pârâții o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare autentificată la BNP. C.E. din mun. Bacău.

Prin convenție, s-a promis vânzarea către reclamantă a unui imobil apartament, s-a stabilit prețul de 166.500 lei, format din suma de 8.400 lei avans și suma de 158.100 lei obținut printr-un credit la o bancă, reclamanta a accesat un credit prin programul Prima Casă, sens în care a obținut toate avizele pentru garantarea împrumutului de către Statul Român, cât și pentru încheierea contractului de creditare, însă față de neprezentarea la notar a unuia dintre pârâți, acest contract nu a mai putut fi finalizat, cererea sa fiind încă activă.

Reclamanta a solicitat introducerea în cauză a Statului Român prin Ministerul Finanțelor, în calitate de pârât, cererea fiind admisă de instanță. Ulterior, pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanțelor a depus întâmpinare prin care a arătat că își va preciza poziția procesuală în funcție de natura juridică a imobilului care face obiectul contractului (respectiv, dacă bunul este sau nu proprietate publică a statului), urmând a invoca fie excepția inadmisibilității în cazul proprietății publice, fie excepția lipsei calității procesuale pasive în cazul în care imobilul nu este proprietate publică a statului.

Soluția instanței

Având în vedere că imobilul este proprietate privată, instanța a reținut că Statului Român prin Ministerul Finanțelor are calitate de garant al împrumutului luat de către reclamantă, prin accesarea programului Prima Casă, calitate care atrage calitatea procesuală pasivă într-o acțiune având ca obiect pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare cu privire la un imobil al cărui preț este achitat în parte dintr-un împrumut acordat de finanțator și garantat de Statul Român prin programul Prima Casă.

În concluzie, excepția invocată de pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanțelor a fost respinsă ca neîntemeiată.

Notă: pe fond , acțiunea reclamantei a fost admisă și convenția perfectată.

(Sentința civilă nr. 6317/2021 a Judecătoriei Bacău, nepublicată, nu este definitivă, însă Statul Român prin Ministerul Finanțelor nu a formulat apel).

Avocat Andreea Marca

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică