Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Cluj. Efectuarea de operaţiuni neautorizate cu substanţe susceptibile a produce efecte psihoactive. Prescripția răspunderii penale


12 decembrie 2022 | Andreea COMAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea Coman

Andreea Coman

Curtea de Apel Cluj a admis apelul formulat de parchet, a desfiinţat în întregime hotărârea primei instanțe şi a dispus încetarea procesului penal cu privire la infracţiunea de efectuare de operaţiuni neautorizate cu substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale, având în vedere deciziile Curţii Constituţionale nr. 297/2018, respectiv, nr. 385/2022. În esență, Curtea a reținut faptul că niciun act efectuat în cadrul dosarului până la data de 25 iunie 2018, dată la care s-a publicat decizia nr. 297/2018, nu poate produce efecte întreruptive de prescripţie a răspunderii penale în baza unor prevederi legale care, încă de la intrarea sa în vigoare, a configurat o unică soluţie normativă neconstituţională, sancţionată ca atare, atât prin intermediul deciziei nr. 297/2018, cât şi al deciziei nr. 385/2022, aplicabile raporturilor juridice de conflict pendinte. Astfel, până la data de 30 mai 2022, data intrării în vigoare a OUG nr. 71/2022, în materie penală nu a funcţionat întreruperea cursului termenelor de prescripţie a răspunderii penale, situaţie juridică care va produce efecte în condiţiile legii penale mai favorabile în cauzele pendinte. (Curtea de Apel Cluj, secția penală și de minori, Decizia nr. 907 din 30 iunie 2022)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii