Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Bacău. Evaziune fiscală. Prescripția răspunderii penale


19 august 2022 | Andreea COMAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea Coman

Andreea Coman

Curtea de Apel a dispus încetarea procesului penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală ca urmare a prescrierii răspunderii penale, așa cum rezultă din interpretarea deciziilor CCR nr. 297/26.04.2018, prin care s-a stabilit că „soluția legislativă care prevede întreruperea cursului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză din cuprinsul dispozițiilor art. 155 alin. 1 din Codul penal, este neconstituțională”, respectiv, nr. 358/26.05.2022, prin care s-a constatat că „dispozițiile art. 155 alin. 1 din Codul penal sunt neconstituționale”, precum și faptul că decizia nr. 297/2018 este una simplă, de la publicarea căreia fondul activ al legislației nu conține vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripției răspunderii penale. În consecință, având în vedere că art. 155 alin. 1 din Codul penal în vigoare în această perioadă, nu includea vreo cauză de întrerupere a cursului termenului de prescripție, se va aplica termenul general de prescripție. În cauză fapta a fost săvârșită la data de 23 noiembrie 2013, iar termenul de prescripție s-a împlinit la data de 29 ianuarie 2022. (Curtea de Apel Bacău, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, decizia nr. 646 din 7 iulie 2022)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii