Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Bacău. Evaziune fiscală. Prescripția răspunderii penale


19 august 2022 | Andreea COMAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, RNSJ, SELECTED
Andreea Coman

Andreea Coman

Curtea de Apel a dispus încetarea procesului penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală ca urmare a prescrierii răspunderii penale, așa cum rezultă din interpretarea deciziilor CCR nr. 297/26.04.2018, prin care s-a stabilit că „soluția legislativă care prevede întreruperea cursului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză din cuprinsul dispozițiilor art. 155 alin. 1 din Codul penal, este neconstituțională”, respectiv, nr. 358/26.05.2022, prin care s-a constatat că „dispozițiile art. 155 alin. 1 din Codul penal sunt neconstituționale”, precum și faptul că decizia nr. 297/2018 este una simplă, de la publicarea căreia fondul activ al legislației nu conține vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripției răspunderii penale. În consecință, având în vedere că art. 155 alin. 1 din Codul penal în vigoare în această perioadă, nu includea vreo cauză de întrerupere a cursului termenului de prescripție, se va aplica termenul general de prescripție. În cauză fapta a fost săvârșită la data de 23 noiembrie 2013, iar termenul de prescripție s-a împlinit la data de 29 ianuarie 2022. (Curtea de Apel Bacău, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, decizia nr. 646 din 7 iulie 2022)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică