Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Craiova. Fals intelectual. Prescripția răspunderii penale


12 august 2022 | Andreea COMAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea Coman

Andreea Coman

Curtea de Apel a admis apelul declarat de parchet, a desființat sentința penală apelată și a dispus încetarea procesului penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals intelectual ca urmare a împlinirii termenului general de prescripţie a răspunderii penale. Pentru a dispune în acest sens, Curtea a apreciat în esență, pe de o parte faptul că, prin decizia CCR nr. 297 din 26 aprilie 2018, Curtea a sancţionat unica soluţie legislativă pe care dispoziţiile art. 155 alin. (1) din Codul penal o reglementau (neputând a fi asimilată unei decizii interpretative), textul de lege rămas în vigoare fiind un text incomplet și inaplicabil – de vreme ce nu conținea vreun caz de întrerupere a cursului prescripției, iar pe de altă parte, instituţia prescripţiei răspunderii penale reprezintă o normă de drept substanţial supusă aplicării principiului legii penale mai favorabile. (Curtea de Apel Craiova, secția penală și pentru cauze cu minori, decizia nr. 1068 din 13 iulie 2022)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii