Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Suceava. Tombolă fără licență sau autorizație. Prescripția răspunderii penale. Rejudecare latură civilă


23 septembrie 2022 | Andreea COMAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea Coman

Andreea Coman

Instanța de control judiciar a admis apelul formulat de inculpat și a dispus încetarea procesului penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc, constând în organizarea, fără licență, prin intermediul rețelelor online Facebook și OLX a unui joc de noroc, intitulat „tombolă”, prin punerea la vânzare a unui număr de 300 de bilete în valoare de 50 lei fiecare, sub forma unei taxe de participare directă, în urma căreia se putea câştiga un autoturism marca Honda Civic din 1994, reușind astfel să încaseze suma de 650 lei. Pentru a dispune în acest sens, instanța de control judiciar a reținut că în cauză sunt incidente Deciziile Curții Constituționale nr. 297/2018 și nr. 358/2022, reținând ca lege mai favorabilă, legea în vigoare în perioada 25 iunie 2018 – 30 mai 2022 (data intrării în vigoare a dispozițiilor O.U.G. nr. 71/2022), interval de timp în care art. 155 alin. 1 Cod penal nu a reglementat nicio cauză de întrerupere a cursului termenului de prescripție, făcând inoperantă prescripția specială. În concret, s-a reținut că inculpatul ar fi săvârșit fapta în luna aprilie 2016, faptă pedepsită cu închisoarea de la o lună la un an sau cu amendă, față de care termenul general de prescripție este de 3 ani, și care s-a împlinit la data de 30 aprilie 2019.
De asemenea, Curtea a apreciat că, infracțiunea ce face obiectul cauzei este una de rezultat, nu de pericol, așa cum în mod greșit a reținut instanța de fond, admițând apelul declarat de partea civilă Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc în sensul trimiterii acțiunii civile spre rejudecare aceleiași instanţe. Nu în ultimul rând, Curtea a apreciat ca fiind nejustificată și inoportună dispoziția primei instanțe de confiscare a autoturismului, de vreme ce acesta nu constituie un bun folosit la săvârșirea faptei, precum și a sumei de 650 lei. (Curtea de Apel Suceava, secția penală și pentru cauze cu minori, decizia nr. 829 din 29 iulie 2022)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii