Secţiuni » Comunicare profesională » Comunicate profesionişti
Comunicate profesionişti
Publicare comunicate şi informări profesionale
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Business, Comunicare profesională, Comunicate profesioniști, SELECTED

Specialiști de anvergură din țară și străinătate participă, în premieră, la primul summit internațional în domeniul Parteneriatului Public-Privat

10 mai 2023 | JURIDICE.ro

Summit-ul internațional Viziune și strategie pentru atragerea de investiții private în infrastructura din România are loc marți, 16 mai 2023, la București. Este cel mai amplu eveniment dedicat proiectelor de investiții în sectoare cheie ale economiei prin mecanismul Parteneriatului Public Privat (PPP), desfășurat cu participarea consultanților din cadrul International Finance Corporation (IFC), Băncii Mondiale, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), avocaților de la Țuca Zbârcea & Asociații, reprezentanților fondului de investiții în infrastructură Meridiam și ai autorităților administrației publice centrale și locale.

Societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații și International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group, cu sprijinul fondului de investiții în infrastructură Meridiam organizează summit-ul internațional cu tema „Viziune și strategie pentru atragerea de investiții private în infrastructura din România”.

Evenimentul reunește demnitari de rang înalt din România, reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale, experți în structurarea legală, tehnică și economico-financiară a proiectelor de PPP, precum și specialiști în implementarea efectivă a unor investiții cheie în regim de PPP în sectorul infrastructurii de transport și infrastructurii sociale din mai multe jurisdicții.

Contextul în care se derulează acest summit nu este întâmplător – numeroase state învecinate implementează anual un număr considerabil de proiecte de succes în domeniul infrastructurii de transport și social, structurate prin utilizarea Parteneriatului Public-Privat. România are, la rândul ei, o legislație specifică în domeniul Parteneriatului Public-Privat, dar proiectele importante întârzie să apară. Acesta este motivul invitației pe care am lansat-o unor specialiști de anvergură din multiple jurisdicții, cu o carieră impresionantă în structurarea unor proiecte majore de investiții în infrastructură, pentru a ne împărtăși lecțiile învățate, dar și dificultățile cu care s-au confruntat”, consideră Florentin Țuca, Managing Partner al Țuca Zbârcea & Asociații.

De asemenea, Iuliana Leon, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații ne-a declarat: „Fără doar și poate, sporirea potențialului Parteneriatului Public-Privat și utilizarea lui pe scară largă în structurarea proiectelor majore de infrastructură din România este o urgență reală. Găzduit în premieră la București, acest summit creează un context propice pentru interacțiunea dintre reprezentanții autorităților administrației publice centrale și locale, pe de o parte, și investitorii privați și instituțiile finanțatoare cu experiență îndelungată în domeniul proiectelor de infrastructură, pe de altă parte. La finalul discuțiilor din cadrul celor patru panele, lectori cu experiență relevantă în domeniu vor identifica cele mai potrivite soluții pentru eliminarea constrângerilor și a limitărilor de natură legislativă în pregătirea proiectelor, combinarea finanțărilor private cu finanțarea publică și, nu în ultimul rând, pentru înțelegerea aprofundată a filosofiei și a avantajelor utilizării extinse a Parteneriatului Public-Privat prin comparație cu achizițiile publice tradiționale”.

„Proiectele de investiții din sectorul transporturilor ocupă, în continuare, cea mai mare pondere din ansamblul proiectelor structurate în regim de Parteneriat Public-Privat din întreaga lume. Pe lângă autostrăzi, proiectele prin mecanismul PPP vizând construirea și operarea liniilor de mare viteză, gărilor și mentenanța căilor ferate implementate cu succes în alte jurisdicții, precum și a porturilor trebuie să se înscrie printre prioritățile autorităților din România, ca să sporească atractivitatea transportului feroviar”, recomandă Mariana Ioniță, Secretar General în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

„Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) va influența decisiv piața Parteneriatului Public-Privat din România, prin implementarea principiilor și recomandărilor emise de OCDE, implementarea principiilor guvernanței corporative a întreprinderilor de stat, și, nu în ultimul rând, crearea unui mediu investițional atractiv. Gradul de sofisticare în atragerea finanțării proiectelor de PPP a condus la crearea cadrului legal de către Ministerul Finanțelor în vederea emiterii obligațiunilor verzi care vor putea fi utilizate pentru finanțarea proiectelor prin acest mecanism”, punctează Mihai-Călin Precup, Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Interviuri JURIDICE.ro

 „Cunoaștem în detaliu dificultățile pe care le întâmpină partenerii publici în structurarea proiectelor de Parteneriat Public-Privat. Vă împărtășesc faptul că Ministerul Finanțelor, prin Unitatea de management a investițiilor publice, dorește să asigure un mediu de înaltă calitate în pregătirea proiectelor de Parteneriat Public-Privat, în concordanță cu Bunele Practici Internaționale. În concret, cadrul legal existent va fi completat curând prin emiterea unor ghiduri și metodologii destinate pregătirii proiectelor în domeniile prioritare, prin aplicarea unor criterii de selecție pentru viitoarele proiecte de Parteneriat Public-Privat”, anunță Dana Galben, Șef Serviciu Unitatea de management a investițiilor publice, Ministerul Finanțelor.

Julia Prescot, Partner și Chief Strategy Officer al grupului de infrastructură Meridiam, precizează că „implicarea sectorului privat în dezvoltarea proiectelor de infrastructură majore permite integrarea eficientă a etapelor de construire și operare, contribuie la oferirea de servicii de calitate și, nu în ultimul rând, plasează beneficiarul în centrul ofertei depuse, prezervând în același timp echidistanța sectorului public. Structurarea de înaltă calitate a procedurilor de atribuire, expertiza solidă și experiența relevantă anterioară în dezvoltarea cu succes a proiectelor de infrastructură în Europa de Est, precum și corelarea intereselor între părțile interesate din sectorul public și cel privat sunt, în opinia noastră, cruciale pentru asigurarea succesului pe termen lung al acestor tipuri de proiecte”.

Summit-ul internațional cu tema „Viziune și strategie pentru atragerea de investiții private în infrastructura din România” este organizat de societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații și International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group, cu sprijinul fondului de investiții în infrastructură Meridiam și al partenerului media Ziarul Financiar.

Evenimentul are loc în data de 16 mai, la București și se adresează în principal reprezentanților autorităților administrației publice și centrale, cu atribuții în domeniu, și reprezentanților investitorilor din mediul privat – fonduri de investiții, bănci, companii din sectoarele autostrăzi, porturi, aeroporturi, metrou, căi ferate, inclusiv firme de construcții și materiale de construcții.

Accesul la acest eveniment este gratuit și se face exclusiv în baza confirmării primite din partea organizatorilor ulterior înscrierii pe site-ul dedicat summit-ului.

Agenda integrală și detalii privind procedura de înscriere sunt disponibile aici.


Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories