Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Craiova. Achitare. Fapta nu este prevăzută de legea penală. Evaziune fiscală


10 noiembrie 2022 | Cornel PREDA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Cornel Preda

Cornel Preda

Curtea de Apel Craiova, menținând soluția de achitare a primei instanțe, a respins apelul formula de Parchet. Astfel, instanța de control judiciar a statuat, contrar celor susţinute de Parchet, că mențiunile cuprinse în cele două adrese nu fac nicidecum dovada faptului că emitentul a urmărit să efectueze verificări financiare asupra documentelor contabile solicitate pentru stabilirea cu exactitate a stării de fapt fiscale.

S-a reţinut în acest sens că legalitatea incriminării este un principiu fundamental al dreptului penal, ce guvernează atât activitatea legiuitorului cât și a organelor judiciare şi că, în virtutea acestui principiu numai faptele prevăzute de legea penală în momentul săvârşirii lor constituie infracţiuni și pot fi sancționate penal. Legalitatea incriminării înseamnă descrierea clară şi precisă a faptelor ce constituie infracţiuni (nulum crimen sine lege certa). Continuând raționamentul, Curtea e evidențiat că, este nepermis organelor judiciare să extrapolez scopul somației prin care este convocat debitorul să se prezinte la organul fiscal sau să prezinte documentele ori bunurile din patrimoniu, după cum este nepermis să deducă, pe cale de interpretare literală sau gramaticală, că scopul urmărit de organul fiscal prin emiterea unor asemenea acte a fost unul complet diferit decât cel expres menţionat în conţinutul lor (n.n buna desfășurare a procedurii de executare silită a unei creanțe fiscale). În aceste condiţii, câtă vreme fapta săvârşită de inculpat nu îndeplineşte condiţia tipicităţii normei de incriminare, nefiind urmărit scopul prevăzut de textul legal ce incriminează infracţiunea (art. 4 din Legea nr. 241/2005), în mod legal şi temeinic a pronunţat prima instanţă soluţia de achitare întemeiată de dispozițiile art. 16 alin. (1) lit. b Cod procedură penală. (Curtea de Apel Craiova, decizia penală nr. 980/2022 din 4 iulie 2022)

Avocat Cornel Preda, Bradu, Neagu & Associates

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică