Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Opinia INM ref. includerea relaţiei dintre unchi/mătușă şi nepot de frate/soră în noțiunea de membru de familie
15.05.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept civil, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Problema de drept: includerea relaţiei dintre unchi/mătușă şi nepot de frate/soră în noțiunea de membru de familie prevăzută de art. 5 din Legea nr. 217/2003.

Opinia Institutului Național al Magistraturii:
Potrivit art. 5 alin. (1) din Legea nr. 217/2003: „În sensul prezentei legi, prin membru de familie se înțelege: a) ascendenții și descendenții, frații și surorile, soții și copiii acestora, precum și persoanele devenite rude prin adopție, potrivit legii…”.

Conform art. 23 alin. (1) din cuprinsul aceluiași act normativ: „Persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei poate solicita instanței ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecție …”.

Noțiunea de membru de familie privește și relația dintre frați și surori, soții și copiii acestora, așa cum rezultă din art. 5 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 217/2003. Drept urmare, trebuie considerați ca fiind reciproc membri de familie frații între ei, dar și cumnații (soții fraților și surorilor). Tot astfel, sunt între ei membri de familie frații vizavi de copiii altui frate, ipoteză care privește tocmai relația dintre unchiul/mătușa și nepotul de frate/soră, dar și pe aceea dintre copiii fraților între ei (verișorii primari).

În concluzie, opinia INM este în sensul includerii relaţiei dintre unchi/mătușă şi nepot de frate/soră în noțiunea de membru de familie prevăzută de art. 5 din Legea nr. 217/2003.

În unanimitate, participanții și-au însușit soluția expusă în opinia INM.

Notă: Materialul a fost selectat din minuta întâlnirii președinților secțiilor civile ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel (Timișoara, 5-6 martie 2020).

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti