Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Revizuire. Lipsa caracterului determinant al dispoziției legale declarate neconstituționale


25 noiembrie 2022 | Andreea COMAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea Coman

Andreea Coman

Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că în mod corect instanța de fond a respins ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată, reținând că deși este îndeplinită condiţia „existenţei unei excepţii de neconstituţionalitate ridicată în acea cauză”, chiar dacă soluţia a fost una de respingere a sesizării Curţii Constituţionale cu excepţia neconstituţionalităţii dispoziţiilor art. 139 alin. (3) din C.proc.pen., dispoziția legală fiind declarată neconstituțională ulterior, prin Decizia CCR nr. 55/2020, aceasta nu a avut o înrâurire decisivă asupra hotărârii de condamnare, astfel încât să aducă atingere legalităţii şi temeiniciei acesteia, iar potrivit revizuirii dreptul de reformare se foloseşte exclusiv pentru a corecta erorile de fapt/de drept şi erorile judiciare şi nu pentru a proceda la o nouă analiză a cauzei. De asemenea, s-a reținut că hotărârea de condamnare s-a bazat pe întregul material probator şi nu doar pe informaţiile obţinute ca urmare a punerii în executare a mandatului de siguranţă naţională, vinovăţia nefiind stabilită exclusiv în baza interceptărilor şi înregistrărilor telefonice şi în mediul ambiental efectuate în baza mandatului de siguranţă naţională, ci prin valorificarea întregului material probator administrat în cauză. (Înalta Curte de Casație și Justiție, secția penală, decizia nr. 163/A/2021, www.scj.ro)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii