WOMEN IN LAW. Adriana Neagu: Majoritatea mediilor, inclusiv cel juridic, oferă oportunitatea de a fi ceea ce îți dorești
3 noiembrie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Adriana Neagu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Women in Law este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Adriana Neagu: Abilitatea de a analiza cele mai complexe ramificații ale unei chestiuni însă fără a pierde din vedere corelația directă sau indirectă cu contextul mai larg, obiectivele stabilite. Totodată, sunt o persoană care crede că în viața profesională, în mod special, orice problemă are o soluție, trebuie doar să fii pregătit să accepți costul sau riscurile cu care vine aceasta și să fii foarte perseverent în a identifica cea mai bună cale.
Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Adriana Neagu: Femeile care sunt educate să fie perfecționiste, nu doar iî România, indiferent de societatea în care trăiesc, au tendința de a se implica mult mai adânc în chestiunile pe care le au de tratat. În funcție de circumstanțe, aceastî abordare te poate ajuta sau dimpotrivă poate lucra împotriva ta. Citeam de curând o postare în social media a unui cunoscut„recruiter” internațional care spunea că 99% dintre CV-urile pe care le primesșe de la femei pentru un anumit post sunt fie CV-uri ale unor persoane supracalificate ori care îndeplinesc 100% din cerințe, în timp ce bărbații aplică chiar dacă nu îndeplinesc toate cerințele.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Adriana Neagu: Din experiența mea ce te ajută să jonglezi cu mai multe mingii în acealași timp și să nu o scapi pe niciuna este organizarea minuțioasă și eficientizarea acțiunilor pentru fiecare perioadă de timp.
Totodată este important să te cunoști pe tine, să știi cum și cât timp poți ține echilibrul și să ceri ajutor când este nevoie. Suportul familiei și al diverșilor furnizori de servicii sunt de asemenea importante.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Adriana Neagu: Cred că majoritatea mediilor, inclusiv cel juridic, oferă oportunitatea de a fi ceea ce îți dorești, trebuie doar să crezi că poți. Pe lângă asta, a defini ce îți dorești este foarte important. Pe măsură ce parcurgi etapele vieții, dorințele și nevoile se schimbă și este important să recunoști aceste schimbări și să-ți adaptezi obiectivele în consecință. De cele mai multe ori, ce se potrivește altora nu va fi ceea ce ți se potrivește ție.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Adriana Neagu: La nivel profesional putem contribui mai mult la crearea unei culturi în acest sens, la conștientizarea comportamentelor și părților nocive prin participarea la evenimente în spațiul public, suport oferit diverselor organizații non- guvernamentale, etc. La nivel personal, să ne educăm copiii în acest spirit.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Adriana Neagu: Am norocul de a lucra cu o mulțime de femei și bărbați pe care îi admir și de la care am învățat o mulțime de lucruri, însă nu am un singur model care să mă inspire. Consider că din majoritatea relațiilor fie ele profesionale sau personale poți învăța ceva daca ai mintea și ochii deschiși.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Adriana Neagu: Pentru nimeni nu a fost o perioadă ușoară, însă, deși m-a afectat în mod special la nivel personal, cred că am reușit să păstrez destul de bine echilibrul interior. Din punct de vedere profesional, nu a făcut o mare diferență pentru mine. Eram obișnuită cu un mod de lucru „hibrid” și trecerea la lucru de acasă a fost destul de ușor de făcut pentru că avem deja definite mecanismele pentru a păstra echilibru între viața profesională și cea personală.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Adriana Neagu: Aveți încredere în voi și fiți blânde cu voi când lucrurile nu ajung la rezultatul dorit. Orice eșec este doar un pas către o versiunea mai bună a ta.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Adriana Neagu: Eu vă mulțumesc pentru oportunitate și pentru răbdarea de a-mi acorda răgazul de a răspunde la întrebări într-o perioadă foarte aglomerată pentru mine.
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro