Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Facilități fiscale acordate în contextul dificultăților economice cauzate de COVID-19
18.05.2020 | Alexandru CRISTEA

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Fiscalitate, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alexandru Cristea

Alexandru Cristea

În contextul dificultăților economice și financiare cauzate de răspândirea virusului COVID–19, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 69/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum și pentru instituirea unor măsuri fiscale („OUG 69/2020”), publicată în Monitorul Oficial nr. 393/14.05.2020.

De asemenea, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33/2020 privind unele măsuri fiscale și modificarea unor acte normative a fost aprobată prin Legea nr. 54/2020 („Legea 33/2020”), fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 396/15.05.2020.

În cele ce urmează, vă prezentăm principalele aspecte cuprinse în cadrul actelor normative menționate:

1. Extinderea termenului de depunere a Declarației Unice și acordarea unor bonificații de până la 10% din impozitul și contribuțiile aferente veniturilor/câștigurilor obținute în 2019

Termenul de depunere a Declarației Unice pentru veniturile/câștigurile obținute de persoane fizice în anul 2019 for fost prelungit până la data de 30 iunie.

Suplimentar, contribuabilii care obțin venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, chirii, câștiguri de capital și alte forme de venituri vor primi bonificații de până la 10% dacă vor achita integral impozitul și contribuțiile aferente până la noul termen.

Mai exact, se vor acorda două categorii de bonificații, astfel:

– bonificație de 5% din impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligații fiscale anuale pentru anul 2019, dacă toate aceste obligații fiscale de plată se sting integral prin plată sau compensare, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv;

– bonificație de 5% din impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, pentru depunerea Declarației Unice prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până la 30 iunie 2020 inclusiv (aceasta se acordă numai dacă este îndeplinită condiția de acordare a bonificației pentru plata în termenul anunțat).

Mai mult, OUG 69/2020 reglementează și situația contribuabililor care au depus deja Declarația Unică și/sau care au plătit deja obligațiile fiscale aferente. Aceștia pot beneficia de bonificație prin depunerea unei declarații rectificative până la data de 30 iunie 2020 inclusiv.

În cazul în care plata obligațiilor fiscale anuale datorate pentru anul 2019 a fost deja efectuată, aceasta se ia în considerare pentru acordarea bonificațiilor iar sumele achitate în plus se sunt utilizate pentru compensarea altor obligații fiscale sau pot fi restituite.

2. Anularea obligațiilor accesorii în anumite condiții

Contribuabilii care figurează cu obligații bugetare, inclusiv fiscale, restante la 31 martie 2020 (i.e. persoane fizice, juridice, persoane fizice care desfășoară activități economice sau profesii libere, entități fără personalitate juridică, instituții publice, etc.) pot beneficia de anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, dacă îndeplinesc următoarele condiții:
– plătesc obligațiile bugetare principale restante la 31 martie 2020;
– achită integral obligațiile curente (cele născute după 31 martie 2020);
– depun toate declarațiile fiscale și cererea de anulare a accesoriilor până la 15 decembrie 2020;

De asemenea, este prevăzută posibilitatea anulării obligațiilor accesorii aferente și următoarelor categorii de obligații principale:
– obligațiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativă, cu scadență anterioară datei de 31 martie 2020 inclusiv;
– obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv dacă la această dată contribuabilul are în sold doar accesorii, iar obligațiile bugetare principale au fost stinse;
– obligațiilor stabilite suplimentar de organul de control în cazul contribuabililor care au în derulare o inspecție fiscală, dacă plătesc aceste obligații până la termenul de plată stabilit în decizia de impunere și dacă depun cererea de anulare a accesoriilor în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei.

3. Facilități fiscale aplicabile sumelor reprezentând premii/stimulente

Pentru sumele plătite până la data de 30 iunie 2020, reprezentând stimulente/prime acordate de către angajator salariaților pentru perioada stării de urgență decretate, ca urmare a desfășurării de activități care presupun contact direct cu cetățenii și expunere la riscul de infectare cu SARS-CoV-2, nu se datorează contribuția de asigurări sociale, contribuția de asigurări sociale de sănătate și contribuția asiguratorie pentru muncă.

Angajatorii stabilesc prin decizie beneficiarii premiilor/stimulentelor, precum și activitățile recompensate, aceasta constituind document justificativ.

4. Acordarea unor facilități la plata impozitului pe clădiri

Pentru durata stării de urgență, consiliile locale pot adopta hotărâri până la data de 14 august 2020 privind reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă de până la 50%, pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosință pentru desfășurarea unor activități economice către alte persoane fizice sau juridice.

Această reducere se acordă în anumite condiții, dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență, proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total  activitatea economică sau dețin certificatul pentru situații de urgență care atestă întreruperea parțială a activității.

5. Acordarea unor facilități la plata taxei și a chiriei datorate pentru ocuparea domeniului public

Începând cu 15 mai 2020 și până la data de 31 august 2020, calculul, respectiv plata taxei și a chiriei datorate pentru ocuparea domeniului public cu panouri publicitare, se va efectua numai pentru perioada de timp în care panourile au fost efectiv decorate cu reclamă comercială.

Pentru durata stării de urgență decretate în anul 2020, consiliile locale pot adopta hotărâri până la data de 14 august 2020 privind scutirea de la plata taxei pentru utilizarea temporară a locurilor publice de către utilizatorii suprafețelor care au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea sau dețin certificatul pentru situații de urgență care atestă întreruperea parțială a activității.

6. Bonificații acordate plătitorilor de impozit pe profit și impozit pe veniturile microîntreprinderilor aferente trimestrelor II și III din anul 2020

Conform Legii 54/2020, contribuabilii plătitori de impozit pe profit (indiferent de sistemul de declarare și plată) și impozit pe venitul microîntreprinderilor, care plătesc impozitul datorat la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II, și 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiază de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat.

Alexandru Cristea
Tax Partner ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII TAX

:: English version

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti