Secţiuni » Comunicare profesională » Comunicate profesionişti
Comunicate profesionişti
Publicare comunicate şi informări profesionale

ZRVP obține o nouă soluție de referință într-un litigiu arbitral izvorât dintr-un contract de achiziție publică de tip FIDIC


12 octombrie 2022 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Achizitii publice, Arbitraj, Comunicare profesională, Comunicate profesioniști, Litigii, SELECTED

Soluția obținută de echipa ZRVP răspunde la una dintre probleme des întâlnite în astfel de contracte FIDIC, reprezentată de plasarea răspunderii contractuale în situația în care lucrările de construcții sunt afectate de fenomene naturale, precum inundațiile. De asemenea, Tribunal Arbitral a dat o dezlegarea de referință, în sensul că riscul în contractul analizat aparține beneficiarului având în vedere intervenția anumitor schimbări ale proiectului tehnic după data depunerii ofertei.

Totodată, soluția obținută a clarificat modalitatea de ajustare a prețului contractului de achiziție publică prin raportare la Instrucțiunile ANAP nr. 2/2018 și nr. 1/2019. Astfel, s-a statuat că Instrucțiunea ANAP nr. 2/2018 trebuie aplicată obligatoriu de către autoritățile contractante, rămânând în vigoare pe toata durata contractului, indiferent de amendamentele ulterioare aduse acestei instrucțiuni.

Echipa ZRVP, formată din Monica Strîmbei (partener) și Radu Noșlăcan (senior associate), a reprezentat un important jucător local în domeniul construcțiilor civile, cu o vechime de peste 50 de ani în piață, într-un litigiu arbitral complex, izvorât dintr-un contract de achiziție publică de tip FIDIC. Litigiul s-a finalizat cu victoria clientului reprezentat de ZRVP împotriva unei autorități contractante locale și obligarea autorității la plata unor sume cumulate de mai multe milioane de euro.

Soluția obținută de echipa ZRVP este cu atât mai interesantă cu cât, în motivarea plasării riscului în sarcina beneficiarului, Tribunalul Arbitral a apreciat caracterul imprevizibil al inundațiilor prin raportare la data depunerii ofertei de către antreprenor. O astfel de evaluare a noțiunii de imprevizibilitate este deosebit de importantă în acele situații în care, precum în speța în discuție, au loc anumite schimbări ale proiectului de construcție după data depunerii ofertei și din motive ce țin de autoritățile avizatoare.

”Pe lângă rezultatul excelent obținut de echipa ZRVP, este important să observăm că apelarea la procedurile de arbitraj și-a dovedit eficiența încă o dată în condițiile în care procedura de arbitraj a durat aproximativ doi ani, cu mult sub timpul necesar soluționării unui conflict de o asemenea complexitate de către instanțele de drept comun”, a declarat Monica Strîmbei, partener Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners.

În contextul în care multe autorități contractante au refuzat aplicarea Instrucțiunii ANAP nr. 2/2018 privind ajustarea preţului contractului de achiziţie publică/sectorială, avocații ZRVP au reușit șă obțină și o soluție importantă privitoare la acest punct, în sensul că instrucțiunea se aplică contractelor aflate în derulare, fiind tranșată astfel o dispută juridică legată de aplicarea în timp a acestei instrucțiuni; respectiv că subzistă o obligație, iar nu o facultate a autorității contractante de a aplica actualizarea valorii prețului contractului pe toată durata contractului, independent de intervenirea unor noi formule de ajustare prin intermediul unor noi instrucțiuni ANAP.

Cu o experiență de neegalat în practica de arbitraj comercial, echipa ZRVP a fost implicată în ultimii doi ani în peste 23 de arbitraje internaționale, din care 19 sunt încă în derulare, reprezentând cel mai mare portofoliu de dosare de arbitraj național și internațional din România, valoarea cumulată a proiectelor depășind 1,7 miliarde USD. Societatea are un palmares bogat în domeniul disputelor de construcții și de infrastructură, avocații ZRVP reprezentând instituții publice, corporații private, întreprinderi de stat și organisme guvernamentale în dispute complexe ca obiect și impresionante în ceea ce privește valoarea reclamată. Practica de arbitraj este cunoscută si pentru expertiza în domeniul imobiliar, cel al energiei, privatizării, dreptului bancar și financiar, și arbitrajului investițional.

Despre Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners

Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners (ZRVP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business, al insolvenței, al dreptului penal al afacerilor și al consultanței fiscale.

ZRVP are o echipă de 66 de avocați, dintre care 16 asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi și Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strîmbei, Cătălin Micu, Andrei Dumitrescu, Mihai Băjenaru, Cosmin Cojocaru, Marina Crenguța Florea și Ovidiu Șerban (asociați), domnul prof.dr. Valerian Cioclei și Robert Oancea (of counsel).

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică