Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Apelul ADSA ref. proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
18.05.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React
JURIDICE - In Law We Trust

Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților din România a dat publicității un comunicat, semnat de av. Silvana Racoviceanu, vicepreședinte ADSA, ref. proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și importanța protejării și apărării drepturilor și libertăților cetățenilor acestui stat:

Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților din România face un apel public către membrii Parlamentului României în sensul respectării Constituției și a statutului lor de putere legislativă.

Reamintim, pe această cale, faptul că o lege prin care se restrânge exercițiul drepturilor și libertăților fundamentale trebuie să conțină în textul său toate măsurile și condițiile în care un drept sau libertate fundamentală sunt restrânse, precum și întreaga procedură aferentă, iar acestea trebuie să îndeplinească toate condițiile prevăzute de art. 53 alin 1 si 2 din Constituția României (să fie necesare, proporționale, nediscriminatorii și să nu aducă atingere existenței dreptului sau libertăților).

Parlamentul României este singura autoritate legiuitoare a României, în materia restrângerii exercițiului drepturilor și libertăților fundamentale astfel încât delegarea puterii legislative către Guvern sau Ministere nu este posibilă.

Exclusiv Legea, ca act normativ, poate conține măsurile și condițiile restrângerii drepturilor, precum și perioada pentru care acestea pot fi restrânse, sens în care cităm dispozițiile art.53 din Constituția României potrivit cărora:

”(1) Exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăților cetățenilor; desfășurarea instrucției penale; prevenirea consecințelor unei calamități naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporțională cu situația care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertății.”

Potrivit art. 61 alin. 1 din Constituție ”Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti