Serviciul de Telecomunicații Speciale a fost desemnat ca integrator pentru servicii de comunicații critice. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial
10.05.2022 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 464 din 9 mai 2022 a fost publicată Legea nr. 130/2022 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 73/2020 privind desemnarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale ca integrator de servicii de comunicaţii critice destinate autorităţilor publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă.
***
În Monitorul Oficial nr. 411 din 18 mai 2020, a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 73/2020 privind desemnarea Serviciului de Telecomunicații Speciale ca integrator de servicii de comunicații critice destinate autorităților publice cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.
Serviciul de Telecomunicații Speciale a fost desemnat ca integrator pentru servicii de comunicații critice.
Astfel, la solicitarea autorităților publice cu atribuții în managementul situațiilor de urgență, Serviciul de Telecomunicații Speciale furnizează structurilor de specialitate ale respectivelor autorități servicii de comunicații critice. Serviciile de comunicații critice sunt utilizate pentru acțiuni și misiuni realizate pentru managementul situațiilor de urgență.
În scopul asigurării serviciilor de comunicații critice, furnizorii de rețele publice de comunicații electronice la puncte mobile încheie contracte cu integratorul, în condițiile legislației privind achizițiile publice.
Furnizorii de rețele publice de comunicații electronice la puncte mobile asigură alocarea cu prioritate a resurselor de comunicații din rețelele proprii, inclusiv prin închiderea sesiunilor active ale altor utilizatori pe timpul perioadelor de congestionare a segmentelor de rețea pentru utilizatori de servicii de comunicații critice, dar nu mai mult de 500 de utilizatori la nivelul integratorului. Pentru ceilalți utilizatori de servicii de comunicații critice prioritatea se asigură exclusiv pe principiul alocării, în caz de congestie, a primei resurse eliberate, dar nu mai mult de 10.000 de utilizatori la nivelul integratorului.
De asemenea, OUG prevede că în scopul asigurării furnizării de către integrator a serviciilor de comunicații critice, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații acordă integratorului, la solicitarea acestuia:
a) dreptul de a utiliza subbenzi de frecvențe radio cu respectarea actelor adoptate, în conformitate cu Decizia nr. 676/2002/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind cadrul de reglementare pentru politica de gestionare a spectrului de frecvențe radio în Comunitatea Europeană;
b) dreptul de a utiliza, cu titlu gratuit, resurse din Planul național de numerotație;
c) dreptul de a utiliza resurse tehnice asociate.