Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Ministrul Justiției a participat la deschiderea webinar-ului „Investigarea atacurilor de tip Ransomware în timpul Pandemiei Covid-19”
20.05.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Cyberlaw, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 19 mai 2020, Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției, a participat la deschiderea webinar-ului „Investigarea atacurilor de tip Ransomware în timpul Pandemiei Covid-19”, potrivit unui comunicat.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Justiției în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite la București, în colaborare cu Programul în Domeniul Criminalității Informatice și Proprietății Intelectuale (ICHIP) din cadrul Departamentului de Justiție al Statelor Unite, FBI, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) din cadrul IGPR și Biroul Internațional Împotriva Stupefiantelor și de Aplicare a Legii din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite.

Cătălin Predoiu: „Cu câteva săptămâni în urmă, ne-am întâlnit la primul nostru webinar dedicat combaterii  criminalității informatice și apărării proprietății intelectuale. Spuneam cu acea ocazie că excelenta colaborare cu Ambasada SUA la București este o piatră de temelie în strategia de acțiune împotriva criminalității interne și internaționale.

Reafirm acest lucru cu tărie și, așa cum a spus cu acea ocazie, în calitate de prieten, ambasadorul Adrian Zuckerman, împreună, umăr la umăr, vom susține toate eforturile de îmbunătățire a aplicării legii, a cooperării judiciare internaționale și a statului de drept.

Astăzi, deschidem o serie de 4 noi webinar-uri dedicate pregătirii procurorilor și polițiștilor români cu privire la aspecte mai specifice legate de investigarea unor forme de criminalitate cibernetică:

Primul, cel de azi, este dedicat investigării Atacurilor de tip Ransomware.

Pe această temă doresc să fac câteva observații și profit de această ocazie pentru a susține câteva idei:

Investigarea formelor complexe de criminalitate, națională și internațională, implică nu doar un nivel ridicat de specializare, ci și o bună cooperare între toate agențiile de aplicare a legii. Evenimentul de astăzi este dedicat în special polițiștilor, un partener important pentru procurorii noștri. Calitatea muncii lor va fi reflectată în mod corespunzător în anchetele penale încheiate cu succes ulterior. Prin urmare, mulțumesc personal Ambasadei SUA pentru că a ales acest subiect specific dedicat unității noastre specializate în domeniul criminalității informatice din cadrul Poliției Române și de a susține, de asemenea, prin alte mijloace, activitatea polițiștilor noștri.

Cel de-al doilea webinar, care va fi organizat la sfârșitul acestei luni – este dedicat Danger in the Dark – Combating Criminal Dark Web Marketplaces during the Covid-19 Pandemic.

După cum am remarcat cu toții, această pandemie oferă diverse oportunități infractorilor de a ataca instituțiile medicale critice și de a dezvolta o adevărată piață paralelă pe dark web cu produse de sănătate, indiferent dacă sunt originale sau contrafăcute. Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la această amenințare a fost un pas important. Vom continua să facem acest lucru. Cu toate acestea, acum trebuie să mergem mai departe cu anchetele și urmărirea penală a faptelor infracționale.

De exemplu, recent, la nivelul UE, am înregistrat o creștere a infracțiunilor cu privire la materialele pentru spitale. Infractorii care pretind că vând echipament medical au obținut transferuri de la companii private sau chiar din sectorul public (adică spitale). De asemenea, au livrat produse medicale falsificate sau periculoase și au obținut profit substanțial din această activitate ilicită.

Aceste transferuri ilegale se fac de obicei rapid, în mai multe jurisdicții, și prin implicarea mai multor conturi bancare, în multe cazuri scăpând de sub controlul autoritățile legale din cauza rapidității acțiunilor lor.

Contracararea acestor acțiuni necesită cea mai bună utilizare a instrumentelor legale, de la schimbul de informații în timp util la obținerea de dovezi care trebuie aduse în instanța de judecată. Este nevoie de proceduri bine puse la punct și rapide, chiar înainte de lansarea cererilor formale de cooperare internațională pentru înghețarea banilor și pentru a ajunge la veriga finală a grupului infracțional.

Vă încurajez să cooperați atât intern, cât și internațional cu partenerii voștri, pentru a construi o încredere reciprocă, deoarece acest lucru este crucial pentru aplicarea legii și sistemul judiciar în aceste zile.

Al treilea webinar, dedicat și procurorilor și forțelor de ordine române, vizează aspecte ale spălării banilor în acest context complex – Chasing Criminals and their Money during the Covid-19 Pandemic – Money Laundering and Cryptocurrency.

În acest caz, împreună cu Oficiul Național pentru Prevenirea și Controlul Spălării Banilor și ANABI (Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate), specialiștii noștri vor discuta despre urmărirea banilor reali și virtuali în contextul activității infracționale intense din timpul Pandemiei.

Timpul este de o importanță crucială atunci când este vorba de spălarea banilor prin transferuri online. În acest caz, probabil mai mult decât în ​​orice alt tip de infracțiuni, este vital să reacționăm instantaneu. Prin urmare, vă încurajez pe toți să găsiți rapid soluții și să acționați și mai repede. Mediul criminal de astăzi s-a schimbat și luptăm cu o combinație periculoasă de inovație și produse IT inovatoare.

Vă rog să utilizați, cât mai rapid posibil, mecanismele de cooperare internațională, INTERPOL, EUROPOL, EUROJUST și să comunicați prin rețele specializate, cum ar fi CARIN (rețeaua de recuperare a activelor) sau AMON (rețea operațională anti spălare de bani). Toate aceste canale de cooperare sunt disponibile și necesită implicarea voastră.

În sfârșit, ultimul webinar va avea un accent și mai specializat: Advanced Criptocurrency – Tracing Cryptocurrency to Make Cases.

Ca țintă generală a acestor webinarii, dar și ca obiectiv principal pentru toată activitatea noastră de zi cu zi – vă rugăm să rețineți motivele pentru care au fost comise aceste infracțiuni. Banii!

Puneți întotdeauna sintagma „follow the money” ca factor primordial în planurile de anchetă. Folosiți toate mijloacele disponibile pentru a urmări și recupera activele din jurisdicția noastră națională și nu numai. Folosiți facilitățile pe care le oferă legile noastre pentru a ajunge în jurisdicții străine, inclusiv în cele offshore și asigurați-vă că „infracțiunea se plătește”.

Avem deja mai multe cazuri concrete în care monedele virtuale au fost confiscate și sunt gestionate în prezent de ANABI. Acesta este un început bun; cu toate acestea, trebuie să continue cu mai multă putere și cu mai multe rezultate.

Îi încurajez pe colegii noștri de la parchete și agențiile de aplicare a legii să folosească aceste patru ocazii pentru a discuta despre experiențele lor, pentru a împărtăși provocările cu care se confruntă și, cel mai important, pentru a găsi cele mai bune soluții în parteneriat.

Doamnelor si domnilor,

Profit de această ocazie pentru a solicita încă o dată tuturor procurorilor și forțelor de ordine române să acorde cea mai mare atenție criminalității organizate, în special infracțiunilor informatice săvârșite în acest context nefericit și să le cerceteze cu un nivel ridicat de profesionalism.

Îmi exprim din nou mulțumirile pentru sprijinul acordat de autoritățile americane și sunt încrezător că vom reuși să combatem aceste provocări împreună.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti