Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members

Poziția CSM ref. modul în care se derulează în ultima perioadă abordarea mediatică atât în privința hotărârilor judecătorești, cât și la adresa judecătorilor membri CSM
20.05.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 20 mai 2020, Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității următorul comunicat:

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în majoritate, atrage atenția asupra faptului că unele publicații de presă scrisă sau online, inclusiv jurnaliști în mod independent pe rețelele de socializare, derulează, în ultima perioadă de timp, o adevărată campanie mediatică, depășind limitele admisibile ale exprimării critice, fiind puse în discuție fie soluții pronunțate de instanțele judecătorești, fie probitatea profesională și morală a judecătorilor, inclusiv membri ai Consiliului.

Speculațiile proprii autorilor, formulate în mod tendențios, referitoare la legalitatea și temeinicia unor soluții pronunțate de instanțele judecătorești, afectează în mod grav reputația profesională, demnitatea judecătorilor și imaginea puterii judecătorești în ansamblul său, insuflând în mod eronat societății ideea că soluționarea cauzelor de către instanțele de judecată nu se realizează în acord cu dispozițiile legale aplicabile, cu respectarea independenței și imparțialității judecătorilor, indiferent de calitatea părților implicate în proces.

Totodată, Secția pentru judecători semnalează că se discreditează cu aceeași frecvență reputația și imaginea judecătorilor membri ai Consiliului, fiind utilizate exprimări ce depășesc respectul necesar în abordarea mediatică la adresa acestora. De asemenea, referirile la posibile alte motive care să fi determinat votul judecătorilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, situate dincolo de propria rațiune și conștiință, sunt reprobabile.

Fără a pune la îndoială dreptul oricărui cetățean de a cunoaște modul de îndeplinire al îndatoririlor publice ale membrilor judecători, Secția pentru judecători subliniază că fiecare membru al Consiliului este independent în exercitarea mandatului încredințat prin vot de judecători, iar limbajul folosit deseori depășește limitele discursului public admis, fiind în afara dreptului la liberă exprimare, și încalcă în mod repetitiv probitatea morală, reputația profesională, demnitatea și imaginea acestora.

Secția pentru judecători subliniază pe această cale necesitatea unei abordări echilibrate și rezonabile a discursului public, cu respectarea independenței justiției și reiterează imperativul unui mesaj public responsabil, care să consolideze încrederea cetățeanului în actul de justiție.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.