WOMEN IN LAW. Ana-Maria Corugă: Domeniul juridic oferă o gamă largă de oportunități sexului feminin
2 noiembrie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Ana-Maria Corugă, Managing Associate SIMION & BACIU, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Ana-Maria Corugă: Vă mulțumesc pentru invitație. Este o plăcere și o onoare să împărtășesc cu dumneavoastră și cu prietenii JURIDICE.ro gândurile mele. Sper să las oricărui cititor ce va parcurge răspunsurile mele o amintire plăcută.
Ca profesionist, mă definește dorința lucrului de calitate, cu o înclinație puternică spre perfecționism. În plus, îmi place să cred că sunt un profesionist adaptabil la schimbare și deschis spre oportunități. Totodată, pasiunea puternică pentru drept, în substanța lui, este o trăsătură definitorie a (auto)portretului meu profesional.
Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Ana-Maria Corugă: Cred că domeniul juridic, indiferent de profesia aleasă, oferă o gamă largă de oportunități sexului feminin. Din punctul meu de vedere, în prezent, „genul” este doar un factor și nicidecum un criteriu decisiv pentru a evalua nivelul de implicare într-o profesie juridică. Indiferent de specificul profesiei juridice despre care vorbim, cred că profesioniștii se remarcă prin multiple calități ce țin de profesionalism, dedicare, putere de muncă, capacitatea de înțelegere și poate chiar, de empatie, indiferent de gen
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Ana-Maria Corugă: Cred că farmecul oricărei profesii juridice rezidă tocmai în provocarea pe care o prezintă pentru fiecare profesionist al dreptului de a ieși din zona de confort și de a dobândi astfel o capacitate de dedicare și adaptabilitate ce poate surprinde chiar și persoana în cauză. Astfel, cele două roluri nu vor putea prezenta un contur distinct și se vor intersecta și își vor împrumuta atribute reciproc.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Ana-Maria Corugă: Cu siguranță, mediul juridic oferă astăzi o gamă largă de oportunități, ca răspuns la așteptările (și de ce nu, întrebările) profesionale în cheia ”evoluției” și a dorinței de ”a face diferența”.
Cred cu convingere că fiecare dintre noi, indiferent de gen și de mediul în care își desfășoară activitatea, are nevoie de autenticitate, atât din perspectiva conexiunii cu sine cât și în ceea ce privește capacitatea de a rezona cu oamenii cu care lucrează. Din punctul meu de vedere, dezideratul autenticității presupune un efort constant de cunoaștere a propriei persoane precum și curiozitate în a-i cunoaște pe cei din jurul tău.
Vorbim, totodată, și de nevoia de acceptare la nivel personal, dar și privind diversitatea care ne înconjoară. Cred că provocarea atingerii unui astfel de deziderat este destul de semnificativă în mediul juridic.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Ana-Maria Corugă: Cred că în prezent, în această perioadă favorabilă dezvoltării oricărui profesionist dedicat, femeile au rolul, sau mai bine spus curajul, de a-și urma propria intuiție și de a stimula prin propriul exemplu o atitudine conștientă a celor din jur privind, aș spune, conceptul ”responsabilității”.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Ana-Maria Corugă: Mă pot gândi la multe femei care au constituit, pentru mine, o sursă de inspirație de-a lungul timpului, în moduri surprinzător de diferite.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Ana-Maria Corugă: În ce mă privește, perioada pandemiei a fost una cel puțin interesantă, plină de provocări atât pe plan emoțional cât și pe plan profesional. Dintre toate emoțiile trăite, cred că teama de incertitudine mi-a oferit cele mai valoroase lecții despre mine, ca om și ca profesionist.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Ana-Maria Corugă: Îmi doresc să avem curajul să credem în noi, să acceptăm că putem să (și) greșim și să învățăm din asta.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Ana-Maria Corugă: Vă multumesc pentru oportunitate, a fost o plăcere!
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro