Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Digitalizarea procesului penal
22.05.2020 | Adrian ŞANDRU

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Cyberlaw, Drept penal, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Șandru

Adrian Șandru

În contextul pandemiei de COVID-19 și al necesității respectării măsurilor de distanțare socială, se discută tot mai mult în mediul juridic despre digitalizarea justiției și desfășurarea ședințelor de judecată în mediul online. Cu toate acestea, constatăm că majoritatea dezbaterilor se poartă cu referire la cauzele non-penale, fiind evitată de multe ori abordarea subiectului digitalizării procesului penal. Specialiștii se feresc să adopte anumite poziții cu privire la digitalizarea justiției penale întrucât subiectul este unul foarte sensibil.

Spre deosebire de procesul civil, atunci când se discută despre digitalizarea procesului penal trebuie să se țină seama de respectarea unor principii și garanții fundamentale ale procedurii penale, cum ar fi: principiul legalității, principiul aflării adevărului (așa cum este el reglementat de Codul de procedură penală), dreptul la apărare sau principiul nemijlocirii.

Având în vedere că organele judiciare își desfășoară activitatea cu respectarea principiului strictei legalități, orice demers al acestora spre digitalizarea procesului penal trebuie să fie consacrat legislativ. Legiuitorul atunci când adoptă anumite reglementări în scopul digitalizării procesului penal este necesar să se asigure că drepturile fundamentale ale persoanelor implicate în procedurile penale sunt efective și nu devin iluzorii prin utilizarea unor instrumente digitale pentru a facilita desfășurarea procesului penal.

Digitalizarea procesului penal, ca modalitate de administrare a justiției, trebuie să îl aibă ca element central pe justițiabil și respectarea drepturilor acestuia, fie că este persoană vătămată, suspect sau inculpat. În același timp digitalizarea nu trebuie să afecteze credibilitatea actului de justiție și e nevoie să asigure pe lângă respectarea principiilor fundamentale și confidențialitatea procedurilor judiciare (cu atât mai mult în faza de urmărire penală care este nepublică).

Fără a mai face referire la utilizarea inteligenței artificiale în procesul penal (discuții care excedează potențialul actual de digitalizare al sistemului justiției penale din România) aș dori să formulez câteva propuneri necesar a fi implementate în perioada următoare, care nu presupun un cost atât de ridicat:
1. Introducerea posibilității de sesizare online a organelor de urmărire penală. Atunci când se comite o faptă prevăzută de legea penală viteza de răspuns din partea victimei este esențială pentru identificarea făptuitorului și tragerea acestuia la răspundere. Atât la nivel tehnic cât și legislativ s-ar putea introduce posibilitatea formulării unei plângeri penale sau a unui denunț cu posibilitatea transmiterii acestora prin mediul online pentru a facilita comunicarea victimelor cu organele de urmărire penală. La nivel tehnic s-ar putea crea o secțiune dedicată pe pagina de internet a unităților de Parchet sau de Poliție, prin care victimele unor infracțiuni să formuleze plângeri penale, urmând ca ulterior petentul să fie notificat prin e-mail cu privire la numărul de dosar penal atribuit plângerii și unitatea de Parchet sau Poliție căreia i-a fost atribuit dosarul spre soluționare. Astfel s-ar diminua durata mare de timp care se scurge de la săvârșirea unei infracțiuni până la demararea unei investigații penale, cu efecte benefice asupra finalității procesului penal.

2. Instituirea dosarului de urmărire penală electronic stocat pe cloud. În acest mod atât magistrații, cât și subiecții principali cărora le-a fost aprobată în prealabil o cerere de consultare a dosarului ar avea mult mai facil acces la actele dosarului de urmărire penală. Accesul părților se poate acorda doar pentru documentele cărora li se oferă în mod legal accesul și pe baza autentificării acestora printr-o modalitate sigură. Facilitarea consultării dosarului întărește asigurarea dreptului la apărare, întrucât suspectul sau inculpatul și-ar putea formula strategii de apărare eficient, având cunoștință de conținutul dosarului de urmărire penală. În egală măsură atunci când se pune problema transmiterii dosarului către altă unitate de parchet sau se analizează dispunerea unei disjungeri sau reuniri magistrații ar accesa mult mai ușor dosarul de urmărire penală. De asemenea, ar fi necesar introducerea posibilității de a formula și depune cereri în mod direct la dosar de către subiecții procesuali principali. Mai mult, ar fi utilă posibilitatea transmiterii în format electronic a anumitor documente necesare desfășurării anchetei de la unitățile bancare sau alte instituții (acestea ar ajunge mult mai repede la cunoștința procurorului sau a altor părți din dosar).
Dacă părțile ar fi notificate prin e-mail în momentul emiterii unei ordonanțe spre exemplu, am fi în situația în care termenul de 20 de zile de atacare al acesteia s-ar împlini mult mai repede și întreaga urmărire penală s-ar desfășura mai rapid.

3. Înregistrarea obligatorie a audierilor în faza de urmărire penală. Cu toate că această obligație este prevăzută expres în cazul suspectului sau inculpatului la art. 110 alin. (5) C. pr. pen., în practică de foarte multe ori organele de urmărire penală invocând lipsa mijloacelor tehnice omit să îndeplinească această obligație. Pentru înregistrarea unei audieri nu este nevoie decât de un microfon și o cameră web (nu foarte performantă), costul de achiziție al acestora fiind unul extrem de mic. Însă, dacă toate audierile ar fi înregistrate și apoi ar fi încărcate automat în dosarul de urmărire penală electronic, apărarea ar putea să își formuleze anumite strategii de apărare dintr-o faza incipientă a procesului penal, aspect ce ar fi benefic mai ales în cazul audierii de martori, atunci când s-ar putea analiza exact răspunsul și atitudinea acestora cu ocazia audierii și se pot formula alte cereri de probe care să conducă la aflarea adevărului. Acest procedeu ar avantaja atât inculpații, cât și procurorii, întrucât înregistrarea audierii ar reduce riscul ca un subiect procesual să reclame ulterior potențiale abuzuri cu ocazia audierii.

4. Utilizarea sistemului de video-conferință, în mod excepțional, în cazul unor audieri. Deși atât acuzarea, cât și apărarea se bazează pe elemente de psihologie care pot fi aplicate doar în cazul audierii în mod nemijlocit a unei persoane, există situații excepționale când un martor dintr-o localitate îndepărtată (sau alt stat) pentru a nu fi audiat prin comisie rogatorie, ar putea fi obligat doar să se prezinte la sediul de Parchet din localitatea de domiciliu unde să fie audiat prin video-conferință în mod direct de către procurorul de caz. În practică s-a resimțit deseori nevoia ca, în cazul unor comisii rogatorii, procurorul de caz fiind cel care cunoștea cel mai bine detaliile unei anchete să fi fost cel mai în măsură pentru a efectua audierea unor martori.

Av. Adrian Șandru
act | Botezatu Estrade Partners

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Digitalizarea procesului penal – avantaje, riscuri și pericole„, ediția 362, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti