Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Hărțuire prin SMS și apeluri de pe o aplicație


22 mai 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că fapta inculpatului de a contacta persoana vătămată în repetate rânduri prin intermediul aplicaţiei C., cât şi prin mesaje text tip SMS, de pe patru posturi telefonice, apeluri care prin conţinutul lor au fost de natură să creeze o reală temere persoanei vătămate. În speță, instanța supremă în analiza infracțiunii de hărtțuire nu a reținut argumentul inculpatului în sensul că – ”o eventuală stare de temere care s-ar fi putut reţine, nu este de natura celei incriminate de legiuitor, ci o stare de temere creată tocmai de acţiunile persoanei vătămate, care căsătorită fiind, s-a angrenat în discuţii nepotrivite cu o altă doamnă, sens în care, a fost speriat de faptul că, soţia dânsului ar putea să afle conţinutul acelor convorbiri. Aceste aspecte sunt susţinute tocmai de mesajele persoanei vătămate, care i-a solicitat să nu mai discute pe C., ci să continue discuţia pe D. . Altfel spus, persoanei vătămate nu i-a fost frică de frecvenţa apelurilor subsemnatei, ci a fost deranjată de faptul că, relaţia dintre noi, a fost aflată de familia sa şi de enoriaşi, însă în mod evident, acestea nu se circumscriu infracţiunii de hărţuire, fiind simple consecinţe ale propriilor acţiuni ale persoanei vătămate.” – considerând că ”acest aspect reprezintă doar o formă de exprimare, care semnifică aptitudinea acţiunii inculpatei de a crea temere, iar în considerentele hotărârii sunt analizate aceste cerinţe esenţiale ale conţinutului constitutiv al infracţiunii de hărţuire, în modalitatea reţinută de instanţele ordinare”. (Decizia nr. 384/RC din 14 septembrie 2022, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina Matei, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii